Burse - Fonduri mutuale

Actiunile BVB au pierdut 32% intr-o luna. Mai cumpara cineva actiunile Bursei?

23.06.2009, 00:00 25

Societatea de brokeraj Trend din Bacau, controlata de Eugen Bogdan, a scos la vanzare un pachet de 50.000 de actiuni la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), societatea care opereaza singura piata de actiuni din Romania, la pretul de 25 de lei.

Oferta de vanzare evalueaza BVB la 192 mil. lei (45,5 mil. euro), in scadere cu 32% fata de nivelul din mai, cand s-au realizat ultimele tranzactii cu actiuni ale Bursei la un pret de 37 de lei, iar valoarea se ridica la 284 mil. lei (68 mil. euro). Presedintele BVB, Stere Farmache, a cumparat atunci 1.000 de actiuni, pentru circa 37.000 de lei.
Oferta Trend, in valoare totala de 750.000 de lei (178.000 de euro), vine la doar o zi dupa cea a firmei de brokeraj WBS Romania, controlata de Cristian Sima, care a scos la vanzare 10.000 de actiuni la pretul de 27 de lei. Anterior, mai existau in piata sase oferte de vanzare initiate de persoane fizice si juridice, la preturi cuprinse intre 45 si 52 de lei, cea mai veche datand de la finele lunii aprilie.
Scaderea pretului actiunilor BVB vine in contextul in care piata de actiuni a inregistrat unele corectii in ultima luna, dupa rally-ul puternic din perioada martie-mai, iar valoarea tranzactiilor s-a redus fata de maximele din mai, coborand din nou sub 5 mil. euro pe zi.
Principala sursa de venit a BVB o reprezinta comisioanele pe care le incaseaza din valoarea tranzactiilor zilnice derulate pe platforma pe care o administreaza. Bursa si-a revizuit recent bugetul pentru acest an, majorandu-si tinta de profit de la 1,5 mil. lei la 7,8 mil. lei, insa si-a revizuit planurile privind platforma de tranzactionare regionala pe care voia sa o lanseze.
Surse din piata sustin ca pretul cerut de Trend ar putea fi influentat si de nevoia societatii de a strange rapid lichiditati. Reprezentantii Trend nu au putut fi contactati pentru comentarii. De asemenea, trebuie avut in vedere ca fata de tranzactiile din mai a trecut data de dividend, astfel ca cei care cumpara acum actiuni nu mai beneficiaza de dividende din profitul anului trecut. BVB a distribuit dividende in valoare de peste 10 mil. lei, reprezentand aproape intreg profitul net din 2008, valoarea dividendului brut fiind de 1,3 lei/actiune.
Ofertele de vanzare de actiuni vin in contextul in care actionarii Bursei de Valori dezbat in aceasta perioada modalitatea prin care actiunile operatorului de piata vor fi listate la cota Bursei. Actionarii au aprobat de principiu listarea inca de la inceputul anului, iar acum cauta cea mai buna solutie pentru punerea ei in practica.
BVB are in prezent 276 de actionari, dintre care 82 sunt persoane juridice, in cea mai mare parte firme de brokeraj, iar 194 sunt persoane fizice.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO