Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile Bursei de Valori Bucureşti au atins un maxim istoric, după ce au urcat luni cu 9%. În 2023, operatorul pieţei locale de capital are plus 62%. Apreciere şi în şedinţa de marţi

Acţiunile Bursei de Valori Bucureşti au atins un maxim...

Autor: Eduard Ivanovici

04.07.2023, 10:45 978

La 57 de lei pe unitate ajungeau acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (BVB), operatorul pieţei locale de capital, la începutul şedinţei de tranzacţionare de marţi, 4 iulie. Cu o creştere de 4,8%, pe fondul unor tranzacţii de peste 200.000 lei, acţiunea BVB atingea astfel un nou maxim istoric.

Evoluţia vine după ce societatea s-a apreciat luni cu 8,8%, pe un rulaj de 370.000 de lei. De altfel, acţiunile BVB afişează cea mai ridicată dinamică din componenţa indicelui de referinţă BET în 2023 şi în ultimele 12 luni, 53%, respectiv 91%.

„Rezultatele pe T1 au avut o evoluţie foarte bună în comparaţie cu ultimul trimestru din 2022, de exemplu, iar acţiunile BVB au reacţionat ca atare. În plus, contextul IPO-ului Hidroelectrica a creat un şi mai mare interes pentru acţiunile BVB, în anticiparea unor creşteri ale veniturilor atât din costurile IPO-ului cât şi din punct de vedere al evoluţiei ulterioare a bursei locale”, spune Antonio Oroian, broker al Goldring.

Debutul la Bursă al celui mai mare producător local de energie electrică ar putea marca cea mai mare ofertă publică de vânzare de acţiuni din Europa în 2023 şi ar putea aduce România la statutul de piaţă emergentă din partea Morgan Stanley şi deci mai aproape de investitorii instituţionali globali.

BVB are o valoare de piaţă de aproximativ 460 de milioane de lei, iar printre acţionarii companiei se numără fonduri de pensii Pilon II, fonduri mutuale şi societăţi de brokeraj. Companiile din grupul BVB sunt Bursa de Valori, Depozitarul Central şi Contrapartea Centrală (CCP.RO), prin intermediul căreia se relansează piaţa instrumentelor derivate.

Poate fi CCP.RO unul dintre factorii pe care investitorii îi iau în considerare în momentul în care obţin expunere pe acţiunea BVB?

„Ar putea fi un factor, însă încă suntem departe, realist vorbind”, adaugă brokerul.

Ce a susţinut creşterea cu 33% în T1/2023 a acţiunilor Bursei de Valori Bucureşti, operatorul pieţei de capital din România?

BVB a încheiat T1/2023 cu venituri la nivel consolidat de 12,86 milioane de lei, în coborâre cu 18% faţă de perioada similară din 2022, şi un profit net de 1,76 milioane de lei, minus 68% pe fondul scăderii veniturilor operaţionale şi al avansului cheltuielilor.

Anul trecut, grupul a avut venituri operaţionale de 56 de milioane de lei, cu 22% peste nivelul din 2021, influenţate de majorarea veniturilor pe toate segmentele de activitate, în vreme ce profitul net consolidat a însumat 10,4 milioane de lei, dublu prin comparaţie cu anul precedent.

Adunarea Generală a Acţionarilor BVB din 26 aprilie 2023 a aprobat propunerea de repartizare a profitului net statutar pentru anul 2022 al Bursei de Valori Bucureşti, în sumă de 11 milioane de lei, astfel: 637.327 lei pentru rezerva legală, iar restul sub forma dividendelor brute. Suma de distribuit în anul 2023 sub forma dividendelor brute aferente este de 10,4 lei. Data plăţii dividendelor stabilită de AGA a fost pe 27 iunie. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO