Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile Băncii Transilvania cresc cu 2,5% la un maxim istoric şi trag Bursa în sus cu 0,7%, aproape de un nou record. Broker: Entuziasmul investitorilor, din potenţiala reducere a dobânzilor şi aşteptările de dividend

Acţiunile Băncii Transilvania cresc cu 2,5% la un maxim...

Autor: Eduard Ivanovici

20.03.2024, 15:01 4740

Cotaţia grupului financiar Banca Transilvania (simbol bursier TLV) creştea în după-amiaza zilei de 20 martie cu 2,5% la Bursa de Valori Bucureşti, pe un rulaj de 5,3 milioane de lei, potrivit datelor bvb.ro.

Acţiunile celei mai mari bănci de pe piaţa locală în funcţie de active ajungeau la ora publicării ştirii la un maxim intra-day de 27,68 lei, care ducea capitalizarea la 22,1 miliarde de lei, în creştere cu aproximativ 500 de milioane de lei.

„Conjuctura favorabilă legată de potenţiala reducere a dobânzilor în 2024, achiziţia OTP ce se va încheia în primul semestru al 2024 şi aşteptările legate de dividendul pe 2023 (cash/dividend) duc la un acest entuziasm din partea investitorilor”, spune Costin Brumă, broker al Swiss Capital, pentru ZF.

Cu cea mai ridicată dinamică din BET, acţiunile TLV susţineau astfel  evoluţia indicelui de referinţă, pe plus cu 0,7% la 16.489,4 puncte. Dacă va închide sesiunea pe plus, BET va marca al treilea maxim istoric consecutiv.

Banca de la Cluj înregistrează creşteri ale acţiunilor de 14% în 2024 şi 64% în ultimele 12 luni, pe rulaje de 437 de milioane, respectiv 2 miliarde de lei. Anul trecut, profitul băncii a ajuns la 2,5 miliarde de lei, în urcare cu 14% faţă de 2022.

„Din punctul meu de vedere, văd prima jumătate de an într-un ton pozitiv, având în vedere şi creşterea contribuţiei lunare la fondurile de pensii la 4,75% de la 3,75%, luna martie fiind prima lună din acest an când fondurile de pensii primesc aceste contribuţii lunare mărite”, adaugă Costin Brumă.

Ieri, Banca Transilvania a anunţat că, prin decizia consiliului de administraţie din 19 martie, a fost decisă răscumpărarea unui număr de maximum 2 milioane de acţiuni (din totalul celor 5 milioane de titluri aprobate a fi răscumpărate de către acţionari). Valoarea nominală este de 10 lei/unitate, la un preţ minim egal cu preţul de piaţă de la BVB din momentul efectuării achiziţiei. Preţul maxim ajunge la 30 de lei, ceea ce înseamnă că operaţiunea de răscumpărare poate însuma 60 de milioane de lei.

Ca urmare a preluării OTP Bank, Banca Transilvania va atinge o cotă de piaţă consolidată de circa 23% pe baza activelor. Tranzacţia, în valoare de 374,5 milioane de euro, a fost anunţată oficial luna trecută.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO