Burse - Fonduri mutuale

Actionarii TLV au castigat 90 mil. euro in doua saptamani

Actionarii TLV au castigat 90 mil. euro in doua saptamani
16.11.2009, 23:15 75

Ieri, actiunile Bancii Transilvania (TLV) au crescut indeschiderea sedintei cu 9%, pana la un maxim de 2,29 lei,reducandu-si avansul catre finalul zilei, cand cotatia a scazut la2,12 lei (in crestere cu 1% fata de vineri). Capitalizarea lasfarsitul sedintei a ajuns astfel la 523 mil. euro, fata de 436mil. euro la sfarsitul lunii octombrie, iar averea actionarilorbancii a crescut astfel in doua saptamani cu aproape 90 mil.euro.

Cresterile din ultimele zile au fost determinate de intrareadiviziei de investitii a Bancii Mondiale, International FinanceCorporation (IFC), in actionariatul Bancii Transilvania, care vaavea un impact pozitiv asupra imaginii bancii, precum si asuprarezultatelor financiare, sustin analistii.

IFC a intrat in actionariatul bancii in urma conversiei inactiuni a unor obligatiuni in valoare de 20 mil. dolariachizitionate in 2005, institutia urmand sa detina in urmaconversiei un pachet de circa 3,62% din actiunile bancii.Principalul actionar al bancii cu sediul in Cluj-Napoca este o altainstitutie financiara importanta, respectiv Banca Europeana pentruReconstructie si Dezvoltare (BERD), care detine 14,97% dincapital.

Intrarea IFC in actionariatul TLV, semnal bun pentruinvestitori

"Intrarea IFC in actionariatul bancii este un semnal pozitivpentru investitori. Chiar daca prin conversia obligatiunilor inactiuni s-au diluat intr-o mica masura detinerile celorlaltiactionari, efectul a fost unul net pozitiv. Intrarea institutiei inactionariat nu cred ca a fost o surpriza in conditiile in careemisiunea de obligatiuni a fost realizata in 2005, multiinvestitori asteptandu-se la o astfel de conversie", comenteazaFlorin Ilie, directorul departamentului de piete de capital dincadrul ING.

Potrivit calculelor ING, Banca Transilvania a rascumparat panain prezent circa 15,8 milioane de actiuni care vor fi oferite incontul obligatiunilor convertite de investitori si va mai aveanevoie de o majorare de capital cu circa 30,4 de milioane deactiuni pentru a acoperi integral cererile de conversie aobligatiunilor. O astfel de majorare de capital nu ar diluasemnificativ participatiile actionarilor existenti. De exemplu,participatia BERD ar scadea de la 14,97% la 14,56%, iar cea a luiHoria Ciorcila, presedintele si fondatorul bancii, s-ar reduce dela 5% la 4,86%, conform calculelor ZF.

Andreea Gheorghe, analist in cadrul casei de brokerajIntercapital Invest, spune ca prezenta in actionariatul BanciiTransilvania a unor institutii precum BERD si IFC reprezinta unfactor pozitiv prin prisma relatiei directe, banca avand de-alungul timpului acces la facilitati din partea acestora.

Octavian Dragolea, broker la IFB Finwest, este de parere caintrarea IFC in actionariatul bancii va avea un impact pozitiv atatasupra atractivitatii companiei, cat si a rezultatelorfinanciare.

"IFC este un investitor serios care isi asigura exituri foartebune pe termen lung. Cand o astfel de institutie intra inactionariat si iti mai da si bani la costuri foarte mici nu poatefi decat un lucru bun. De asemenea, convertirea obligatiunilor vaavea un impact pozitiv si asupra rezultatelor companiei. Aceastaconversie, coroborata cu o imbunatatire a situatiei din economie vaduce la scaderea provizioanelor si la o crestere a profitului",spune Dragolea.

Investitorii mari se uita mai ales larezultate

Banca Transilvania a realizat in trimestrul al treilea un profitnet de 37,2 mil. lei (8,7 mil. euro), de aproape patru ori mai maredecat in primul semestru al anului, cresterea datorandu-se sivanzarii participatiei in cadrul fondului de pensii BT Aegon, dincare banca a obtinut un profit brut exceptional de 13,79 mil.lei.

Ilie este de parere ca desi este importanta, intrarea IFC inactionariatul bancii nu reprezinta un element hotarator pentruinvestitorii mari. Pentru acestia conteaza foarte mult sentimentulde pe pietele globale, care determina si evolutia Bursei de laBucuresti.

"In afara de sentimentul de pe pietele internationale la BancaTransilvania va conta si evolutia provizioanelor bancii in viitor,precum si a restructurarii costurilor operationale. Practic,scaderea provizioanelor si imbunatatirea cost controlling-ului vaavea un impact puternic asupra profiturilor companiei", spuneIlie.

El precizeaza insa ca actiunile TLV se tranzactioneaza inprezent la un multiplu de 1,3 fata de valoarea capitalurilorproprii, cu un discount de circa 35% fata de media sectorului lanivel regional, urcata mai ales de bancile poloneze care aumultipli mai mari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO