Actionarii TLV au castigat 90 mil. euro in doua saptamani

Autori: Rares Jitianu , Andrei Chirileasa 16.11.2009

Profitul raportat de Banca Transilvania pe trimestrul al treilea si intrarea in actionariatul bancii a IFC au urcat actiunile bancii cu 20% de la inceputul lunii, indicele BET castigand in aceeasi perioada 9%.



Ieri, actiunile Bancii Transilvania (TLV) au crescut in deschiderea sedintei cu 9%, pana la un maxim de 2,29 lei, reducandu-si avansul catre finalul zilei, cand cotatia a scazut la 2,12 lei (in crestere cu 1% fata de vineri). Capitalizarea la sfarsitul sedintei a ajuns astfel la 523 mil. euro, fata de 436 mil. euro la sfarsitul lunii octombrie, iar averea actionarilor bancii a crescut astfel in doua saptamani cu aproape 90 mil. euro.

Cresterile din ultimele zile au fost determinate de intrarea diviziei de investitii a Bancii Mondiale, International Finance Corporation (IFC), in actionariatul Bancii Transilvania, care va avea un impact pozitiv asupra imaginii bancii, precum si asupra rezultatelor financiare, sustin analistii.

IFC a intrat in actionariatul bancii in urma conversiei in actiuni a unor obligatiuni in valoare de 20 mil. dolari achizitionate in 2005, institutia urmand sa detina in urma conversiei un pachet de circa 3,62% din actiunile bancii. Principalul actionar al bancii cu sediul in Cluj-Napoca este o alta institutie financiara importanta, respectiv Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care detine 14,97% din capital.

Intrarea IFC in actionariatul TLV, semnal bun pentru investitori

"Intrarea IFC in actionariatul bancii este un semnal pozitiv pentru investitori. Chiar daca prin conversia obligatiunilor in actiuni s-au diluat intr-o mica masura detinerile celorlalti actionari, efectul a fost unul net pozitiv. Intrarea institutiei in actionariat nu cred ca a fost o surpriza in conditiile in care emisiunea de obligatiuni a fost realizata in 2005, multi investitori asteptandu-se la o astfel de conversie", comenteaza Florin Ilie, directorul departamentului de piete de capital din cadrul ING.

Potrivit calculelor ING, Banca Transilvania a rascumparat pana in prezent circa 15,8 milioane de actiuni care vor fi oferite in contul obligatiunilor convertite de investitori si va mai avea nevoie de o majorare de capital cu circa 30,4 de milioane de actiuni pentru a acoperi integral cererile de conversie a obligatiunilor. O astfel de majorare de capital nu ar dilua semnificativ participatiile actionarilor existenti. De exemplu, participatia BERD ar scadea de la 14,97% la 14,56%, iar cea a lui Horia Ciorcila, presedintele si fondatorul bancii, s-ar reduce de la 5% la 4,86%, conform calculelor ZF.

Andreea Gheorghe, analist in cadrul casei de brokeraj Intercapital Invest, spune ca prezenta in actionariatul Bancii Transilvania a unor institutii precum BERD si IFC reprezinta un factor pozitiv prin prisma relatiei directe, banca avand de-a lungul timpului acces la facilitati din partea acestora.

Octavian Dragolea, broker la IFB Finwest, este de parere ca intrarea IFC in actionariatul bancii va avea un impact pozitiv atat asupra atractivitatii companiei, cat si a rezultatelor financiare.

"IFC este un investitor serios care isi asigura exituri foarte bune pe termen lung. Cand o astfel de institutie intra in actionariat si iti mai da si bani la costuri foarte mici nu poate fi decat un lucru bun. De asemenea, convertirea obligatiunilor va avea un impact pozitiv si asupra rezultatelor companiei. Aceasta conversie, coroborata cu o imbunatatire a situatiei din economie va duce la scaderea provizioanelor si la o crestere a profitului", spune Dragolea.

Investitorii mari se uita mai ales la rezultate

Banca Transilvania a realizat in trimestrul al treilea un profit net de 37,2 mil. lei (8,7 mil. euro), de aproape patru ori mai mare decat in primul semestru al anului, cresterea datorandu-se si vanzarii participatiei in cadrul fondului de pensii BT Aegon, din care banca a obtinut un profit brut exceptional de 13,79 mil. lei.

Ilie este de parere ca desi este importanta, intrarea IFC in actionariatul bancii nu reprezinta un element hotarator pentru investitorii mari. Pentru acestia conteaza foarte mult sentimentul de pe pietele globale, care determina si evolutia Bursei de la Bucuresti.

"In afara de sentimentul de pe pietele internationale la Banca Transilvania va conta si evolutia provizioanelor bancii in viitor, precum si a restructurarii costurilor operationale. Practic, scaderea provizioanelor si imbunatatirea cost controlling-ului va avea un impact puternic asupra profiturilor companiei", spune Ilie.

El precizeaza insa ca actiunile TLV se tranzactioneaza in prezent la un multiplu de 1,3 fata de valoarea capitalurilor proprii, cu un discount de circa 35% fata de media sectorului la nivel regional, urcata mai ales de bancile poloneze care au multipli mai mari.