Burse - Fonduri mutuale

1,7 milioane de viitori pensionari au 14 mil. lei investiţi în telefoanele şi televizoarele celor de la Philips. Luni, acţiunile companiei au urcat cu 13%

1,7 milioane de viitori pensionari au 14 mil. lei...

Autor: Eduard Ivanovici

25.04.2023, 00:00 258

Aproximativ un milion de salariaţi români, care contribuie cu 3,75% din venitul lunar brut la administrarea economiilor pentru bătrâneţe, erau investiţi indirect anul trecut la producătorul olandez de dispozitive medicale şi electrocasnice Philips prin fondul Vital (administrat de Aegon Pensii).

Deţinerea fondului este de 8,9 milioane de lei, conform datelor la 31 decembrie 2022. BCR Pensii, fond cu active de 6,7 miliarde de lei, ajunge totodată la o deţinere de 4,6 mil. lei, numărul de participanţi fiind de circa 760.000. În total, pachetele celor două fonduri valorează aproape 14 mil. lei. Acţiunile Philips (simbol bursier PHG) urcau pe bursa din Amsterdam cu 13% la 19,6 euro pe unitate în după-amiaza zilei de ieri, ceea ce a dus la o capitalizare de 17,5 mld. euro.

Dinamica a fost susţinută de o serie de rezultate financiare în T1 peste aşteptările analiştilor, cât şi de o declaraţie conform căreia compania a pus deoparte 575 mil. euro pentru procesele privind retragerea de pe piaţă a unor dispozitive respiratorii.

Grupul s-a confruntat în ultimul timp cu efectele generate cu retragerea a milioane de dispozitive folosite pentru tratarea apneei de somn.

Anunţul a ieşit la iveală în 2021 pe fondul unor temeri că spuma folosită de gadgeturi ar putea deveni toxică. De atunci, Philips a pierdut 70% din valoarea de piaţă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO