Buget 2012

Deficit bugetar în ţintă graţie decalării plăţii impozitului pe profit

Autor: Mihaela Claudia Medrega

27.04.2012, 00:02 97

'Deficitul bugetar s-a încadrat în primul trimestru în ţinta agreată cu FMI, în condiţiile în care veniturile bugetare au revenit în martie la o creştere anuală de două cifre (16%), susţinută de avansul sumelor colectate din impozitul pe profit şi impozitul pe venit.

În condiţiile respectării ţintei de deficit, rămâne "în joc" în negocierile cu FMI intenţia de majorare a salariilor bugetarilor şi/sau de reducere a CAS. În martie, sumele încasate din impozitarea profiturilor companiilor au totalizat 1,6 mld. lei, depăşind de mai mult de cinci ori nivelul din aceeaşi lună de anul trecut. Evoluţia a fost influenţată de modificarea termenului de plată şi de depunere a declara­ţiei anuale de impozit pe profit de la 25 aprilie la 25 martie.

Însă, semnalele de la TVA şi accize nu au fost foarte încurajatoare, ritmurile de creştere fiind modice, de circa 3%. Deşi pe ansamblul primului trimestru deficitul bugetar nominal a fost de 3,4 mld. lei, peste nivelul punctual convenit cu FMI, de 3,1 mld. lei, Finanţele au reuşit să se încadreze în ţintă graţie ajustării sumei cu valoarea cu care cheltuielile de investiţii au depăşit plafonul iniţial de 6,7 mld. lei, conform înţelegerii cu FMI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO