Bănci și Asigurări

ZF Live. Oana Bâra, coordonator programe de finanţare la BCR: Urmează cea mai aglomerată toamnă pentru fondurile europene destinate businessului: apeluri de proiecte din PNRR, Fondul de Modernizare şi fondurile europene clasice

Oana Bâra: Cu siguranţă vor fi foarte multe apeluri de proiecte în toamnă. Nu doar din PNRR, încrederea mea este că şi politica de coeziune, deci fondurile europene clasice vor începe să producă apeluri de proiecte.

Oana Bâra: Cu siguranţă vor fi foarte multe apeluri de proiecte în toamnă. Nu doar din PNRR, încrederea mea este că şi politica de coeziune, deci fondurile europene clasice vor începe să producă apeluri de proiecte.

Autor: Răzvan Botea

18.07.2023, 18:40 399

Din Fondul pentru Tranziţie Justă, din cadrul fondurilor de coeziune, se vor lansa două apeluri de peste 600 milioane de euro pentru investiţii private în judeţele Mureş, Galaţi, Prahova, Gorj, Hunedoara şi Dolj.

Mai multe valuri de apeluri de proiecte pentru fonduri europene dedicate investiţiilor companiilor urmează să vină în această toamnă. Vor fi lansate apeluri de proiecte din fondurile europene clasice, din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), dar şi din Fondul de Modernizare, un program pentru tranziţia energetică de 15 mld. de euro.

„Cu siguranţă vor fi foarte multe apeluri de proiecte în toamnă. Nu doar din PNRR, încrederea mea este că şi politica de coeziune, deci fondurile europene clasice vor începe să producă apeluri de proiecte. Din câte ştiu eu, ADR-urile (Agenţiile de Dezvoltare Regională – n. red.) sunt pregătite să lanseze apelurile şi se lucrează intens. Deci, da, mă aştept la o toamnă agitată, dar agitată în sensul bun”, a spus Oana Bâra, la ZF Live, emisiunea susţinută de Orange Business.

Ea spune de asemenea că vor fi de interes pentru mediul de business cele două apeluri din Fondul de Tranziţie Justă, care vizează investiţii private în şase judeţe din România: Mureş, Galaţi, Prahova, Gorj, Hunedoara şi Dolj. Valoarea la care firmele pot accesa aceste fonduri este între 200.000 euro şi 5 mil. euro şi sunt mai multe activităţi (coduri CAEN) eligibile, dar în special cele din domeniul producţiei industriale şi reciclării deşeurilor.

„Foarte interesante se anunţă două apeluri, care vor fi din Fondul pentru Tranziţie Justă şi în şase judeţe din România, cele mai afectate din punctul de vedere al decarbonizării. Vor fi apeluri de peste 600 mil. euro dedicate IMM-urilor şi sumele pe care firmele le vor putea accesa sunt între 200.000 euro şi 5 mil. euro, pentru investiţii iniţiale, iar investiţia iniţială o putem defini ca fiind fie crearea unei fabrici de la zero, fie extinderea capacităţii de producţie, fie diversificarea.”

 

Ce a mai spus Oana Bâra la ZF Live:

Ce pot să spun este că în PNRR, în momentul de faţă, nu există niciun apel deschis pentru mediul privat, însă se vor deschide în perioada imediat următoare. Eu estimez, nu ştiu dacă luna aceasta, dar în toamnă, cu siguranţă vom avea apeluri deschise pentru companii, în special din programele regionale, multe dintre ADR-ur deja au publicat ghiduri în consultare şi aici discutăm de investiţii care sunt pentru digitalizare, pentru retehnologizare, economie circulară.

Fondul de modernizare în momentul de faţă are o valoare de peste 15 milioane de euro, şi spun "în momentul de faţă" pentru că valoarea acestuia este dinamică şi se calculează în funcţie de preţul certificatelor de carbon. Acum, acum mai puţin de 2 ani discutam de 13 miliarde de euro, iar acum am ajuns la 15. Beneficiarii pot fi firmele, indiferent de dimensiune. Aici este bine că nu mai discutăm de o exclusivitate pentru IMM-uri. Deci chiar şi companiile mari pot să acceseze, la fel şi entităţile publice, autorităţile publice.

În mare, proiectele finanţate se referă fie la energie regenerabilă, fie la investiţii în eficienţa energetică. Ai întrebat când ar trebui să ne aşteptăm să fie lansate apeluri.

Eu cred că tot în această toamnă, pentru că Ministerul Energie a promis că, odată ce vor finaliza evaluarea pentru apelul de regenerabile din PNRR, vor lansa şi apelurile mult aşteptate din fondul de modernizare.

Ştiu că în toamnă, în octombrie 2022, au publicat în consultare o serie de ghiduri ale solicitantului, şi acolo discutam de granturi de peste 1 mld. euro pentru sectorul privat, împărţite aproape jumătate-jumătate între auto-consum şi producţia de energie în scopul vânzării acesteia.

Realist, cred că undeva în 2024 vor începe să se deruleze investiţiile propriu-zise. Pentru că dacă se lansează apelul în această toamnă, durează până când se depun proiectele, evaluarea acestora. Sperăm să meargă lucrurile mai repede, dar 2024, deci dacă sunt antreprenori care se grăbesc şi vor să facă genul acesta de investiţie din Fondul de Modernizare, dacă nu pot să aştepte până în 2024, nu e o soluţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO