Bănci și Asigurări

Zdenek Romanek, CEO al Raiffeisen Bank: Considerăm că iniţierea unui nou ciclu de reducere a ratei dobânzii de politică monetară de către banca centrală rămâne un eveniment îndepărtat având în vedere presiunile inflaţioniste încă foarte ridicate

Zdenek Romanek, preşedinte şi CEO al Raiffeisen:
O taxare suplimentară a profiturilor băncilor va fragiliza capacitatea băncilor de a face faţă şocurilor adverse şi de a credita economia. Ne putem aştepta la o temperare suplimentară a ritmului de creştere a creditelor, concomitent cu o majorare a costului. O potenţială măsură de taxare suplimentară a profiturilor bancare poate avea efecte negative şi asupra finanţării statului, mai ales în contextul unui nivel al deficitului public foarte ridicat.

Zdenek Romanek, preşedinte şi CEO al Raiffeisen: O taxare suplimentară a profiturilor băncilor va fragiliza capacitatea băncilor de a face faţă şocurilor adverse şi de a credita economia. Ne putem aştepta la o temperare suplimentară a ritmului de creştere a creditelor, concomitent cu o majorare a costului. O potenţială măsură de taxare suplimentară a profiturilor bancare poate avea efecte negative şi asupra finanţării statului, mai ales în contextul unui nivel al deficitului public foarte ridicat.

Autor: Mircea Nica

19.09.2023, 15:00 882

Astfel, ne aşteptăm ca BNR să înceapă reducerea ratei dobânzii de politică monetară de la nivelul curent de 7% abia în luna mai 2024, odată cu consolidarea perspectivelor ca rata anuală a inflaţiei să scadă sub acest nivel, anticipează CEO-ul Raiffeisen Bank.  În zona corporate, creditarea va evolua bine. Vedem, în continuare, proiecte de investiţii care solicită finanţări de la bancă. Totuşi, ritmul mediu al creditării este în scădere faţă de anul 2022, oarecum normal, având în vedere încetinirea creşterii economice din 2023.

Perspectiva dobânzilor din următorii ani ar putea să se îmbunătăţească în măsura în care inflaţia îşi va consolida tendinţa de scădere şi se va stabiliza sub nivelul de 10%, iar creditele ipotecare ar putea să revină în planurile oamenilor, consideră Zdenek Romanek, preşedinte şi CEO al Raiffeisen Bank.

„În contextul unei cereri mai scăzute în prima parte a anului, tendinţă vizibilă încă din ultimul semestru al anului trecut, se observă o uşoară creştere a volumelor de credite din piaţă, care s-au redresat uşor în trimestrul 2 al acestui an. Factorii economici, în principal, inflaţia ridicată, dar şi ratele de dobândă ale indicilor de referinţă din piaţă au avut un efect de încetinire a creditării, într-un context de nesiguranţă financiară. Clienţii au fost mai precauţi în decizia de a accesa un credit de consum în aceste condiţii.  Pe măsură ce inflaţia îşi va consolida tendinţa de scădere şi se va stabiliza sub nivelul de 10%, este posibil să se îmbunătăţească şi perspectiva în privinţa dobânzilor în anii următori, iar creditele ipotecare ar putea să revină în planurile celor care solicită credite“, a spus Zdenek Romanek într-un interviu pentru ZF.

CEO-ul Raiffeisen Bank susţine că iniţierea unui nou ciclu de reducere a ratei dobânzii de politică monetară de către banca centrală rămâne un eveniment îndepărtat având în vedere presiunile inflaţioniste încă foarte ridicate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO