Bănci și Asigurări

Wiener Staedtische mai cumpara 21% din Omniasig, de la BCR

05.04.2006, 00:00 31

Grupul austriac Wiener Staedtische, care controleaza Omniasig, va cumpara pachetul de actiuni de circa 21% detinut de BCR la societatea de asigurari.

Austriecii vor ajunge astfel sa controleze 93,61% din al treilea jucator de pe piata asigurarilor. Cele doua parti nu au facut publica valoarea tranzactiei.

Daca austriecii ar plati acelasi pret pe care l-au oferit anul trecut israelienilor de la TBI Holding, cand au preluat de la acestia 68% din Omniasig, valoarea tranzactiei s-ar ridica la aproape 20 de milioane de euro.

Wiener Staedtische detine acum peste 72% din titlurile Omniasig, dupa ce a preluat participatiile mai multor actionari minoritari, pentru aproximativ 4 mil. euro.

"Consolidarea pozitiei noastre pe piata romaneasca se justifica din punct de vedere economic. Cresterea primelor brute subscrise este semnificativa, cota de piata este in crestere, iar Omniasig este una din cele mai importante companii din tara", a declarat Gunther Geyer, CEO al Wiener Staedische.

"Vanzarea pachetului de actiuni detinut la Omniasig este o decizie ce decurge din strategia de structurare si consolidare a grupului. Din aceasta perspectiva, este inca un pas pe care il facem dupa vanzarea, de exemplu, a actiunilor detinute la Omniasig Asigurari de Viata", spun reprezentantii BCR.

Omniasig a incheiat anul 2005 cu afaceri de 116 milioane de euro, mai mult cu circa 57% fata de anul 2004, potrivit unor estimari ale companiei. Asiguratorul a avut anul trecut o cota de aproape 12% pe piata asigurarilor generale, fata de 11,1% in 2004. Societatea a inregistrat la noua luni un profit brut de aproape 1,5 mil. euro (5,3 mil. lei). In 2004, castigul net al companiei s-a ridicat la 1,4 mil. euro (peste 5,68 mil. lei).

Anul trecut, Omniasig a fuzionat prin absorbtie cu Omniasig-AGI si Omniasig Asirag, doua societati de asigurare cumparate in cursul lui 2004. Fuziunea a durat opt luni si a costat un milion de euro.

Wiener Staedtische mai controleaza companiile Unita, Agras si Omniasig Life. Indirect, austriecii sunt prezenti si in actionariatul Omniasig Addenda, la care detin titluri prin intermediul Omniasig Life.

Potrivit unor estimari, companiile controlate de Wiener Staedtische in Romania au avut anul trecut afaceri totale de peste 215 milioane de euro, grupul ocupand a doua pozitie pe piata, dupa Allianz-Tiriac, care a avut afaceri de 238 mil. euro.

Austriecii, care si-au schimat recent denumirea in Vienna Insurance Group, au cumparat 51% din actiunile Unita in 2001, iar in 2002 au mai cumparat titluri pana la aproape 100% din capitalul societatii.

Grupul a anuntat luni revocarea lui Dan Odobescu, presedinte si director general al Unita, si Daniel Stan, membru al Consiliului de Administratie, din functiile pe care le detin in cadrul societatii de asigurare. Noul presedinte si director general al Unita va fi Iulian Mihai, director general adjunct la Omniasig, iar membru in CA a fost numit Mircea Arsene, director al sucursalei Omniasig Iasi. Fostul presedinte al Unita, Dan Odobescu, va fi consilier al grupului Wiener Staedtische pe probleme de asigurari in Romania. O alta companie a grupului in care se fac acum schimbari de management este Agras, societate la care Unita detine 75% din actiuni. Presedintele si directorul general al soceitatii, Costel Eremia, a anuntat ca renunta la functiile pe care le detine la Agras din motive medicale. Un nou presedinte si director general al societatii va fi numit in cadrul AGA care va avea loc la sfarsitul acestei luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO