Bănci și Asigurări

Volksbank: Ne-am revizuit planul de crestere pentru 2009

Volksbank: Ne-am revizuit planul de crestere pentru 2009

Gerald Schreiner

09.10.2008, 17:39 40

Volksbank, unul dintre cei mai mari creditori locali, cu finantari in sold de 3,5 miliarde de euro, se asteapta la o deteriorare usoara a calitatii portofoliului, in urma fluctuatiilor de curs si a majorarii dobanzilor.

"In prezent creditele neperformante reprezinta 0,4% din portofoliu, dar ne asteptam ca ponderea sa urce usor, la 0,6%-0,7%. Chiar si asa, vom ramane sub media sistemului local si chiar sub cea din Austria", spune Gerald Schreiner, presedintele Volksbank.
El spune ca banca nu are constrangeri pe partea de lichiditate, in conditiile in care si-a asigurat inca de anii trecuti finantari pe termen lung, de peste 5 ani, prin linii de credit incheiate cu actionarul sau, grupul austriac Volksbank. Totusi, costul finantarilor a crescut mult in ultimele luni.
"Noi luam bani de la grup de trei ori mai scump decat in urma cu un an. O parte din aceasta crestere o vom sustine noi, dar o parte va trebui sa o transmitem catre clienti. Inca nu am luat o decizie finala, insa probabil vom majora dobanzile la creditele in euro cu 0,75 puncte procentuale si cu peste un punct la cele in franci elvetieni", spune Schreiner.
Volksbank a reusit in ultimii trei ani o crestere foarte dinamica, urcand de pe locul 14 pana pe locul trei in septembrie, potrivit calculelor lui Schreiner. Banca s-a concentrat in special pe vanzarea de credite de valoare mare cu garantii imobiliare pentru clientii individuali si pe finantari pentru firmele mici, majoritatea fiind acordate in valuta - euro si franci elvetieni. De anul acesta Volksbank a inceput sa isi diversifice portofoliul, incercand sa se pozitioneze ca o banca universala. 
"Va trebui sa ne concentram pe produsele care ne asigura o profitabilitate ridicata", spune Schreiner.
Presesintele Volksbank afirma ca are linii de finantare cu maturitati intre cinci si zece ani in valoare de 3,6 miliarde de euro, la care se adauga capitaluri proprii de 320 de milioane de euro, care depasesc astfel valoarea creditelor acordate.
"In trecut aceasta strategie ne-a costat mai mult, afectand profitabilitatea. Acum avem insa o pozitie confortabila. Vom mentine strategia de a refinanta credite pe termen lung prin fonduri pe termen lung, insa nu stiu daca la anul vom reusi sa atragem atat cat ne dorim." Deja Schreiner ia in calcul o incetinire a creditarii cu pana la 30%, in conditiile in care peste restrictionarea accesului la finantari pe plan international se suprapun acum si normele mai stricte ale BNR. Activele bancii ar urma sa creasca in 2009 cu circa 20%, fata de 40%, cat se planifica initial.
"Normele mai restrictive ale BNR vin intr-un moment prost. Bancile vor avea presiuni pe lichiditati, iar daca BNR nu isi revizuieste strategia privind rezervele minime obligatorii ar putea sa apara un trend negativ pe creditare, care va afecta dezvoltarea economiei."
Volksbank a depus la BNR normele de creditare revizuite si a inceput deja sa isi adapteze sistemele informatice, asteptandu-se sa primeasca in perioada urmatoare avizul oficial din partea autoritatii de reglementare.
Banca si-a revizuit si planurile de extindere teritoriala, urmand sa deschida 30-40 de unitati in 2009, fata de circa 60 cat intentiona, in conditiile in care si creditarea va incetini. Aceasta reducere de costuri ar trebui sa asigure atingerea tintelor de profit.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO