Bănci și Asigurări

Volksbank lupta pentru cota de piata cu 4,25% dobanda la franci elvetieni

19.01.2007, 18:14 19

Volksbank a lansat ieri credite in franci elvetieni, devenind astfel a saptea banca de pe piata care ofera alternativa de finantare in aceasta moneda.
Banca ofera alternativa imprumutarii in franci elvetieni numai pentru creditele imobiliare sau cele de consum garantate cu ipoteca, dobanda nominala fiind de 4,25% pe an, una dintre cele mai mici de pe piata. Volksbank percepe si un comision lunar de gestiune de 0,1% din valoarea soldului. Astfel, dobanda anuala efectiva pentru un credit de nevoi personale de 100.000 de franci, rambursat in 25 de ani, ajunge la 5,67% pe an.
La acordarea creditelor, banca mai percepe un comision de analiza dosar de 60 de franci si unul evaluare de cel putin 150 de franci.
Creditele in franci elvetieni au aparut pe piata locala in toamna lui 2005, cand maghiarii de la OTP Bank le-au utilizat ca instrument de marketing, pentru a-si sustine atacul pe piata de retail. Ulterior Porsche Bank, un jucator specializat pe nisa finantarilor auto, Bancpost, Raiffeisen Bank, Banca Romaneasca si Piraeus au introdus in ofertele lor variante de creditare in franci. Principalul argument pentru utilizarea francilor la creditare a fost dobanda redusa. Dobanzile percepute pentru creditele imobiliare in franci elvetieni difera destul de mult intre jucatori.
OTP Bank percepe o doanda de 5,5% pe an, dupa ce la lansarea acestui produs oferise promotional o dobanda de 4,99% pe an. Si la Banca Romaneasca dobanda (variabila) este de 5,5% pe an, insa clientii pot alege si o varianta in care dobanda este fixa in primul an, la 4,5%. Raiffeisen afiseaza o dobanda de 4,9% pe an la aceste credite, in timp ce la Piraeus dobanda este calculata in functie de LIBOR la trei luni la care se adauga o marja a bancii de patru puncte procentuale, ajungandu-se la aproximativ 6% pe an. Bancpost ofera o varianta de finantare in care dobanda este fixa in primul an, la 4,85% pe an, in timp ce dobanda variabila este de 6,5% pe an. Porsche Bank percepe o dobanda de 6,85% pe an, la creditele auto.
Parerile sunt insa impartite, iar unii bancheri considera ca riscul atasat acestor credite este prea ridicat. Aceasta deoarece cursul leu/franc este calculat de BNR indirect, pe baza cotatiilor euro/franc de pe pietele internationale si a cursului euro/leu, la Bucuresti.
Bancherii locali au intarziat destul de mult cu lansarea acestor credite, iar acum banca centrala a Elvetiei a inceput un ciclu de crestere a dobanzilor. Dobanda pe pietele internationale la francul elvetian (LIBOR la trei luni) a urcat in prezent la 2,1% pe an, de la aproximativ 1% in urma cu un an. Francul s-a depreciat insa in fata euro, cursul urcand in prezent la 1,61 franci pentru un euro, de la 1,55 franci pentru un euro, la inceputul lui 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO