Caută doar în titlu
Bănci și Asigurări

Urmează ZF Bankers 2020, 14-15 iulie. Când vor reveni creditele neperformante?

Aproape 8 ani i-au trebuit siste­mului bancar din România să cureţe creditele neperformante acumulate în criza precedentă.

În martie 2020, nivelul creditelor ne­performante a ajuns la 3,9%, cel mai scă­zut nivel din ultimul deceniu.

În vârful crizei anter­ioare, nivelul creditelelor neperformante a ajuns la 26% şi a fost nevoie de mul­te mi­liarde de euro pentru ca băncile să cureţe tot ce s-a acumulat.

Acţionarii băncilor din România, în marea lor majoritate grupuri finan­ciare internaţionale, au adus peste 3 miliarde de euro în capitalul băncilor pentru a echilibra poziţia bilanţieră.

Marea majoritate a creditelor ne­performante s-au rezolvat prin vân­zarea portofoliilor la discounturi cu­prinse între 98% şi 70%.

Exuberanţa din criza anterioară, politiciile de creditare superficiale, lipsa de experienţă în evaluarea creditelor şi nu în ultimul rând procesele interne de analiză slabe au fost plătite de acţionari şi de clienţii bun-platnici, care au fost nevoiţi să plătească o dobândă mai ridicată. Din dobânda cerută de o bancă, 2-3% însemna costul provizioanelor.

Acum toată lumea se întreabă când va reveni noul val de credite neperformante, rezultat în urma noii crize, la ce nivel va fi vârful şi cine va plăti factura.

Companiile de recuperare, care au câştigat sute de milioane de euro din criza anterioară, administratorii judi­ciari, executorii judecătoreşti, avocaţii de-abia aşteaptă să reapară NPL-urile.

Acest subiect va fi discutat la ZF Banker 2020, care avea loc pe 14-15 iulie.

 
AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.