Bănci și Asigurări

UNSAR, implicata intr-un sistem integrat de asigurare de cutremur

02.04.2004, 00:00 18



Ministerul Finantelor Publice si Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare (UNSAR) din Romania au fost desemnate, prin hotarare de Guvern, responsabili pentru crearea unui sistem integrat de asigurare-reasigurare pentru pagube seismice.



Sistemul va cuprinde, in principal, "atragerea capitalului privat, instituirea de facilitati in zonele cu risc seismic pentru incurajarea reinnoirii fondului locativ, precum si dezvoltarea pietei asigurarilor constructiilor (de cladiri -n.red)", dupa cum suna hotararea de guvern.



Sistemul "integrat" de asigurare este inclus in cadrul unui Program National de Management al Riscului Seismic si va trebui dezvoltat, conform hotararii de guvern, in anii 2004- 2006.



"O sa discutam aceasta hotarare de guvern in cadrul Uniunii si sa vedem ce vom face. Inca nu este nimic hotarat. Probabil ca va trebuie sa facem mai multa publicitate, sa promovam mai mult aceasta asigurare, sa aducem la cunostinta proprietarilor de locuinte facilitatea oferita prin deductibilitatea cheltuielilor cu asigurarile de locuinte", a spus Florentina Almajanu, secretar general al UNSAR.



Nu este inca limpede daca acest sistem "integrat" va presupune introducerea asigurarilor obligatorii, dar din formularea din cardul hotararii rezulta ca vor fi implicate companiile private.



In anii anteriori a existat intentia unui program de asigurare obligatorie a locuintelor, promovat si sprijinit financiar de Banca Mondiala, dar statul, prin intermediul Ministerul Administratiei Publice a tinut cu tot dinadinsul sa se implice direct, astfel incat programul a esuat.



Programul pentru Risc Seismic mai cuprinde o serie intreaga de prevederi, de la asigurarea materiarelor de prima necesitate si acumularea in rezervele de stat a unor constructii usoare din elemente modulate pentru locuinte de necesitate pana la cresterea gradului de siguranta a cladirilor vulnerabile la actiuni seismice care prezinta pericol public.



In afara de sistemul integrat de asigurare-reasigurare, pentru asiguratori va fi importanta si alcatuirea unei harti de hazard seismic a Romaniei, care va fi in responsabilitatea MInisterului Transporturilor. De asemenea, va fi facuta o zonare a hazardului seismic in localitatile urbane populare.



Specialistii apreciaza ca pentru perioada urmatoare (2006-2007) este foarte probabil un cutremur de de peste 6,5 grade pe scara Richter. In acest moment, sub 7% din fondul locativ de circa 7 milioane locuinte din Romania sunt asigurate contra cutremurului.
sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO