Bănci și Asigurări

UniCredit aduce un italian şef la retail, Major e avansat la grup

 UniCredit aduce un italian şef la retail, Major e avansat la grup

Autor: Razvan Voican

02.11.2010, 23:47 125

Zoltan Major, 44 de ani, care a condus divizia de retail aUniCredit Ţiriac Bank în ultimii trei ani, fiind numit la scurttimp de la înfiinţarea băncii prin fuziunea dintre HVB Ţiriac şiUniCredit, şi-a încheiat mandatul în România, fiind înlocuit de la1 noiembrie de italianul Emanuele Butta.

Născut în România şi vorbitor al limbii locale, Major fuseserecrutat din Ungaria, unde lucrase pentru Citibank şi ABNAmro.
El a venit într-o bancă în care afacerile corporate eraupre­dominante, acestea aducând şi în prezent cea mai mare par­te aveniturilor. Mandatul lui Major a fost de a extinde atât re­ţeauateritorială, cât şi oferta de produse şi servicii spre o ga­mă mailargă de clienţi, IMM-urile devenind un segment-ţintă.

De asemenea, a supervizat pro­iecte de dezvoltare a cana­leloralternative de distribuţie, în principal paltforma de internetbanking. Preluase conducerea di­viziei de retail tocmai într-operioadă de boom al creditării pen­tru persoane fizice. UniCre­ditnu a intrat însă direct în competiţia vânzărilor, banca fiindprinsă şi în prima parte din 2008 cu procesele de integrare de dupăfuziune.
După ce a avut de gestionat o perioadă de "creştere accentuată",Major a intrat în managementul efectelor crizei asupraportofoliului de credite de retail. Mai departe, el urmează săocupe o poziţie la nivel regional încă neprecizată în cadrulgrupului UniCredit.

"Am trăit experienţa unei pieţe bancare care a trecut de laexpansiune la stagnare. Putem spune că am învăţat cu toţii dinschimbările contextului de piaţă. Am reuşit să adminis­trăm cu bineriscurile inerente acestei perioade şi în acelaşi timp am reuşit săne susţinem clienţii aflaţi în situaţii dificile şi să atragem noiclienţi. Prin acceptarea unei poziţii la nivel de grup, voisprijini în continuare şi businessul de retail din România", a spusMajor.
Succesorul său, italianul Emanuele Butta, 44 de ani, a venit laBucureşti de pe postul de şef al vânzărilor de retail pe toatăregiunea Europei Centrale şi de Est din UniCredit. El a coordonatmai multe proiecte în România, Rusia, Serbia, Cehia şi Kazahstan.Lucrează de 18 ani pentru grupul italian, tot timpul în domeniulretailului.

Nume noi în echipele de management alebăncilor
Înlocuirea lui Major cu Emanuele Butta la divizia de retail nu estesingura schimbare din acest an în top manage­mentul UniCredit. Unalt italian, Gianfranco Bisagni, 52 de ani, a preluat la începutulverii conducerea diviziei corporate, înlocuindu-l pe Melih Mungu.De asemenea, Alina Drăgan a fost numită în vară vicepreşedinteexecutiv pe resurse umane.
La nivelul pieţei bancare, 2010 a adus mai multe nume noi îngarniturile de top management ale mai multor bănci.
Americanii de la Citibank l-au adus la conducerea sucursalei localepe Tibor Pandi, 41 de ani, cu experienţă în regiune, în locul luiShahmir Khaliq, care condusese opera­ţiunile din România timp depatru ani.
La Banca Românească, membră a National Bank of Greece, a venit pepostul de CEO - după o perioadă mai lun­gă de interimat - MarinosStratopoulos, care l-a înlocuit pe Andreas Maragkoudakis.Volksbank, una dintre băncile cu cele mai mari active, şi-aschimbat substanţial garnitura de management: veteranul GeraldSchreiner, arhitectul creşterii ra­pide, a fost schimbat cu altaustriac, Johann Lurf, Udo Birk­ner a venit ca vicepreşedinte pefinanciar şi risc, iar Lucian Croitoru, de la BRD, a fost numitvicepreşedinte pe retail.
Şi ciprioţii de la Marfin, una dintre băncile mici de pe piaţă,şi-au schimbat şeful, Doros Ktorides înlocuindu-l pe StylianosSofianos.
La BCR, cea mai mare bancă locală, austriacul Christian Bruckner afost numit vicepreşedinte executiv pe operaţiuni şi IT, aşteptândaprobarea BNR, în timp ce Oana Petrescu i-a luat locul lui MartinSkopek ca vicepreşedinte pe retail.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO