UniCredit aduce un italian şef la retail, Major e avansat la grup

Autor: Razvan Voican 02.11.2010

Zoltan Major, 44 de ani, care a condus divizia de retail a UniCredit Ţiriac Bank în ultimii trei ani, fiind numit la scurt timp de la înfiinţarea băncii prin fuziunea dintre HVB Ţiriac şi UniCredit, şi-a încheiat mandatul în România, fiind înlocuit de la 1 noiembrie de italianul Emanuele Butta.

Născut în România şi vorbitor al limbii locale, Major fusese recrutat din Ungaria, unde lucrase pentru Citibank şi ABN Amro.
El a venit într-o bancă în care afacerile corporate erau pre­dominante, acestea aducând şi în prezent cea mai mare par­te a veniturilor. Mandatul lui Major a fost de a extinde atât re­ţeaua teritorială, cât şi oferta de produse şi servicii spre o ga­mă mai largă de clienţi, IMM-urile devenind un segment-ţintă.

De asemenea, a supervizat pro­iecte de dezvoltare a cana­lelor alternative de distribuţie, în principal paltforma de internet banking. Preluase conducerea di­viziei de retail tocmai într-o perioadă de boom al creditării pen­tru persoane fizice. UniCre­dit nu a intrat însă direct în competiţia vânzărilor, banca fiind prinsă şi în prima parte din 2008 cu procesele de integrare de după fuziune.
După ce a avut de gestionat o perioadă de "creştere accentuată", Major a intrat în managementul efectelor crizei asupra portofoliului de credite de retail. Mai departe, el urmează să ocupe o poziţie la nivel regional încă neprecizată în cadrul grupului UniCredit.

"Am trăit experienţa unei pieţe bancare care a trecut de la expansiune la stagnare. Putem spune că am învăţat cu toţii din schimbările contextului de piaţă. Am reuşit să adminis­trăm cu bine riscurile inerente acestei perioade şi în acelaşi timp am reuşit să ne susţinem clienţii aflaţi în situaţii dificile şi să atragem noi clienţi. Prin acceptarea unei poziţii la nivel de grup, voi sprijini în continuare şi businessul de retail din România", a spus Major.
Succesorul său, italianul Emanuele Butta, 44 de ani, a venit la Bucureşti de pe postul de şef al vânzărilor de retail pe toată regiunea Europei Centrale şi de Est din UniCredit. El a coordonat mai multe proiecte în România, Rusia, Serbia, Cehia şi Kazahstan. Lucrează de 18 ani pentru grupul italian, tot timpul în domeniul retailului.

Nume noi în echipele de management ale băncilor
Înlocuirea lui Major cu Emanuele Butta la divizia de retail nu este singura schimbare din acest an în top manage­mentul UniCredit. Un alt italian, Gianfranco Bisagni, 52 de ani, a preluat la începutul verii conducerea diviziei corporate, înlocuindu-l pe Melih Mungu. De asemenea, Alina Drăgan a fost numită în vară vicepreşedinte executiv pe resurse umane.
La nivelul pieţei bancare, 2010 a adus mai multe nume noi în garniturile de top management ale mai multor bănci.
Americanii de la Citibank l-au adus la conducerea sucursalei locale pe Tibor Pandi, 41 de ani, cu experienţă în regiune, în locul lui Shahmir Khaliq, care condusese opera­ţiunile din România timp de patru ani.
La Banca Românească, membră a National Bank of Greece, a venit pe postul de CEO - după o perioadă mai lun­gă de interimat - Marinos Stratopoulos, care l-a înlocuit pe Andreas Maragkoudakis. Volksbank, una dintre băncile cu cele mai mari active, şi-a schimbat substanţial garnitura de management: veteranul Gerald Schreiner, arhitectul creşterii ra­pide, a fost schimbat cu alt austriac, Johann Lurf, Udo Birk­ner a venit ca vicepreşedinte pe financiar şi risc, iar Lucian Croitoru, de la BRD, a fost numit vicepreşedinte pe retail.
Şi ciprioţii de la Marfin, una dintre băncile mici de pe piaţă, şi-au schimbat şeful, Doros Ktorides înlocuindu-l pe Stylianos Sofianos.
La BCR, cea mai mare bancă locală, austriacul Christian Bruckner a fost numit vicepreşedinte executiv pe operaţiuni şi IT, aşteptând aprobarea BNR, în timp ce Oana Petrescu i-a luat locul lui Martin Skopek ca vicepreşedinte pe retail.