Bănci și Asigurări

Ultima luna pana la decontarea electronica a cecurilor

12.09.2008, 21:52 24

Pe 10 octombrie sistemul bancar ar urma sa se alinieze in sfarsit la standardele europene de decontare a instrumentelor de debit, odata cu intrarea in functiune a sistemului de prelucrare automata a cecurilor, cambiilor si biletelor la ordin.
Anterior, data inceperii decontarilor electronice era 12 septembrie, insa unele banci au cerut amanarea cu inca o luna. Romania este ultima tara membra a UE care inca proceseaza manual cecurile, acestea trebuind prezentate fizic in format pe hartie.
Conform estimarilor specialistilor Bancii Mondiale, economiile rezultate in urma procesarii automate a instrumentelor de debit pot fi de circa 85 mil. euro anual, numai in sistemul bancar.
De-abia din iulie 2009, toate bancile ar trebui sa treaca la pretiparirea pe instrumentele de debit a elementelor stabilite prin Norma tehnica elaborata de BNR.
La inceputul acestei luni, conducerea Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) a avut noi discutii cu reprezentanti ai Transfond si ai directiei de reglementare si autorizare din BNR pentru clarificarea pasilor de urmat in perioada de tranzitie de la sistemul bazat pe case de compensatie la sistemul electronic. Astfel, casa de compensatie care functioneaza la nivelul Bucurestiului ar urma sa continue sa functioneze si dupa 10 octombrie pentru procesarea instrumentelor de debit emise in zilele precedente, pana cand volumul acestora va scadea sub un anumit prag care ramane sa fie stabilit. De asemenea, casele de compensatie teritoriale ar urma sa functioneze inca 7-8 zile pana la inchiderea circuitului de decontare a instrumentelor de debit deja emise.
Cecurile si biletele la ordin ramase neprocesate vor fi decontate pe baza unei conventii interbancare adoptata la nivelul ARB.
Incercarile de introducere a procesarii automate a instrumentelor de debit dureaza de ani de zile, in conditiile in care bancile suporta costuri importante din cauza obligativitatii ca instrumente precum cecul sa fie prezentate fizic pe suport de hartie si schimbate intre banci.
De-abia la sfarsitul anului trecut guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta care a modificat Legea cecului din 1934 si care permite prezentarea electronica la plata a cecului, mai exact a unei imagini semnate digital, transmisa prin reteaua interbancara de comunicatii securizata.
Bancile europene au renuntat de mult la operatiunile manuale costisitoare de prelucrare a cecurilor. Reducerea costurilor de procesare prin introducerea automatizarii ar trebui sa se reflecte si in reducerea comisioanelor solictate de banci pentru astfel de servicii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO