Bănci și Asigurări

Tranzacţiile valutare au staţionat la 35 mld. €

Tranzacţiile valutare au staţionat la 35 mld. €

Dealerii nu au avut prea multă treabă în ianuarie, cursul rămânând stabil

Autor: Razvan Voican

13.02.2012, 00:04 196

Piaţa valutară interbancară a în­cheiat prima lună a anului cu un volum de tranzacţii de circa 35,4 miliarde de euro, similar celui din decembrie 2011, dar mai mic cu aproape 7% comparativ cu ianuarie 2011.

În condiţiile în care speculatorii străini au continuat să ocolească piaţa locală, cursul leu/euro s-a dovedit extrem de stabil în ianuarie, paritatea îngheţând pentru mai multe zile la nivelul de 4,34 lei pentru un euro.
O sursă de creştere a volumelor tranzacţionate ar fi putut veni din procesul de trecere a sistemului bancar la standardele internaţionale de rapor­tare financiară (IFRS), însă măsurile luate de BNR pentru gestionarea acestui proces a oprit apariţia unor vânzări mari de valută. Astfel de vânzări apăruseră pe finalul lui 2011, când mai multe bănci mari s-au grăbit să vândă valută pentru a-şi închide po­ziţiile valutare rezultate din eliberările de provizioane corespun­ză­toare trecerii de la contabilitatea locală la regulile internaţionale. Ca urmare, cursul coborâse până la 4,28 lei/euro pe 28 decembrie, însă ulterior BNR a stabilit reguli ferme în funcţie de care băncile puteau trece la vânzări de valută, iar întărirea artificială a leului a luat sfârşit după primele zile de tranzacţi din 2012.
Piaţa valutară a încheiat 2011 cu o medie lunară a tranzacţiilor de 36,7 mld. euro, superioară anilor 2009 şi 2010, dar sub recordul de 38,7 mld. euro atins în 2008, când a avut loc celebrul atac speculativ împotriva leului.
Cu un volum total anual al tranzacţiilor de circa 441 mld. euro, piaţa valutară îşi păstrează poziţia de cel mai puternic segment al pieţelor financiare din România. Pe bursă au fost tranzacţii de circa 2,5 mld. euro anul trecut.
Chiar dacă nu a mai avut loc vreun atac speculativ, toamna lui 2011 a adus pe piaţa valutară vârfuri de tran­zacţionare de peste 42 mld. euro, în condiţiile în care noile episoade de tensionare a crizei zonei euro au antrenat ieşiri de capital străin.
Situaţia s-a calmat însă pe finalul anului şi a rămas aşa în ianuarie 2012, când cursul a înregistrat o creştere de 0,4% faţă de finalul lui 2011 mai mult din cauza întăririi artificiale a leului de la sfârşitul anului trecut. Faţă de ianuarie 2011 cursul a fost însă mai mare cu aproape 2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO