Bănci și Asigurări

Tranzacţiile prin care Alpha Bank România, First Bank şi OTP Bank vor fi preluate de alte bănci se pot finaliza în 2024. În plus, şi Aedificium Banca pentru Locuinţe şi BNP Paribas Personal Finance ar urma să dispară din statisticile BNR

Ce tranzacţii bancare de fuziuni şi achiziţii se pot finaliza în 2024 şi câte banci vor dispărea din statisticile BNR?

Alpha Bank România, First Bank şi OTP Bank vor fi preluate de alte bănci

Alpha Bank România, First Bank şi OTP Bank vor fi preluate de alte bănci

Autor: Claudia Medrega

08.01.2024, 10:00 15338

♦ Anul 2023 a adus efervescenţă în sectorul bancar românesc, cu trei tranzacţii surpriză de fuziuni şi achiziţii, care se pot finaliza în 2024, după ce în 2022 numărul băncilor a scăzut la 32, de la 34 în 2021 ♦ În urmă cu un deceniu, în 2012, erau 40 de bănci, iar în 2008/2009 erau 42 de bănci pe piaţa românească ♦ Până acum BNR nu a primit niciun document de la Aedificium Banca pentru Locuinte privind decizia de la final de 2023 de a renunţa la autorizaţia de instituţie de credit, care presupune dizolvarea şi lichidarea voluntară ♦ BNP Paribas Personal Finance a anunţat din 2023 că demarează procedurile de sistare a operaţiunilor din România ale diviziei de consumer finance, Cetelem ♦ Pe de altă parte, în 2024 pot deveni operaţionale şi noi bănci pe piaţa românească, precum sucursala din România a PKO Bank Polski.

Consolidarea sistemului bancar continuă în 2024, numărul băncilor din România urmând să scadă, după ce anul 2023 a adus tranzacţii surpriză care se vor finaliza în acest an. Şi restructurarea şi digitalizarea băncilor merg mai departe.

Tranzacţiile anunţate în 2023 care se vor finaliza în 2024 au în prim-plan UniCredit Bank, care cumpără Alpha Bank România, Intesa Sanpaolo, care preia First Bank, şi Banca Transilvania, care achiziţionează OTP Bank.

Într-o tranzacţie surpriză, cu negocieri secrete, UniCredit Bank România, subsidiara de pe piaţa locală a grupului italian cu acelaşi nume, anunţa anul trecut că fuzionează cu banca românească cu capital elen Alpha Bank România.

Fondul american de investiţii J.C. Flowers & Co a ajuns în 2023 la un acord cu grupul italian Intesa Sanpaolo pentru ca Intesa să cumpere First Bank România. De asemenea, Banca Transilvania se apropie de achiziţia OTP Bank România, tranzacţie care îi va consolida poziţia de lider al bankingului românesc. Aceasta este a patra bancă pe care o achiziţionează Banca Transilvania, după Volksbank, Bancpost şi Idea Bank.

Din statisticile BNR ar urma să dispară şi Aedificium Banca pentru Locuinţe şi BNP Paribas Personal Finance.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO