Bănci și Asigurări

Tranzacţia prin care italienii de la Intesa Sanpaolo cumpără First Bank România de la fondul american de investiţii J.C. Flowers analizată de Consiliul Concurenţei

Tranzacţia prin care italienii de la Intesa Sanpaolo...

Autor: Cristina Bellu

05.01.2024, 13:01 4464

Consiliul Concurenţei anunţă că analizează tranzacţia prin care Intesa Sanpaolo intenţionează să preia First Bank First Bank România de la fondul american de investiţii J.C. Flowers.

“Conform prevederilor Legii concurenţei, această operaţiune trebuie autorizată de Consiliul Concurenţei, care o va evalua în scopul stabilirii compatibilităţii cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege”, spun reprezentanţii instituţiei.

În octombrie 2023, fondul american de investiţii J.C. Flowers & Co a ajuns la un acord cu grupul italian Intesa Sanpaolo pentru ca Intesa să cumpere 99,98% din acţiunile First Bank România de la J.C. Flowers & Co.

Tranzacţia, care a fost estimată între 120 şi 150 mil. euro, conform surselor din piaţa bancară, ar aduce Intesa în top 10 pe piaţa bancară românească, cu o cotă de piaţă combinată de peste 2%.

Fondul de investiţii american J.C. Flowers a scos încă din 2022 la vânzare First Bank, în decembrie fiind la un pas să bată palma cu UniCredit, dar tranzacţia a căzut pe ultima sută de metri.  Ulterior, în primăvara anului 2023 procesul de vânzare s-a reluat, intenţia fondului american fiind de a vinde banca din România, care are o cotă de piaţă de 1,1% şi active de 7,73 mld. lei (1,6 mld. euro), ocupând în 2022 locul 15 pe piaţă.

În ultimii ani, J.C. Flowers a cumpărat două bănci prezente în România, respectiv Piraeus Bank (la final de 2017), şi apoi Leumi Bank (în 2019), formând ceea ce este First Bank în prezent.

Intesa Sanpaolo este cel mai important grup bancar din Italia, un furnizor de servicii financiare pentru familii, întreprinderi şi economia reală, cu o puternică prezenţă internaţională. În România, Intesa Sanpaolo Bank activează din 1996 ca bancă universală, sprijinind antreprenorii locali şi străini care doresc să îşi dezvolte afacerile.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO