Bănci și Asigurări

Transilvania va da actiuni gratuite

14.01.2003, 00:00 23

Conducerea Bancii Transilvania va propune actionarilor pastrarea strategiei de distribuire a profitului aferent anului trecut, prin acordarea de actiuni gratuite in contul sumelor cuvenite si majorarea capitalului social al bancii. Investitiile pe care le banca le va face anul  acesta vor fi in jur de 7,5 milioane de dolari in principal in extinderea retelei teritoriale cu 15 sucursale, in implementarea unui sistem on-line de tranzactionare si in cresterea expunerii pe piata de retail. Acestea sunt doar cateva elemente din strategia bancii pentru anul acesta prezentata ieri de Robert Rekkers, directorul general al bancii, si Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie. 
In plus, ieri au fost facute publice si rezultatele financiare preliminare pe anul trecut, rezultate care in opinia conducerii bancii sunt bune. Banca Transilvania a obtinut, anul trecut, un profit brut estimat la 540 de miliarde lei, in crestere cu 23,2% fata de rezultatele inregistrate in 2001, respectiv un profit net de 13,4 milioane de dolari.
Activele bancare au crescut in 2002 cu aproape 90 de milioane de dolari, la sfarsitul anului trecut, exprimat in dolari, acest indicator fiind de 255 milioane de dolari, in timp ce capitalurile proprii au atins 47 milioane de dolari. Comparativ, in 2001 capitalurile proprii au fost de 1.124 miliarde de lei - circa 35,6 mil.$.
"Avem sprijin puternic din partea actionarului semnificativ, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), cu care ne aflam in stadiu de a finaliza un nou imprumut pe termen lung in valoare de zece milioane de dolari. Aceste fonduri vor fi destinate finantarii intreprinderilor mici si mijlocii si activitatilor de leasing", a mai spus Rekkers.
Oficialul bancii a anuntat lansarea structurii de grup a Bancii Transilvania, care va include societatile unde institutia financiara din Cluj detine participatii semnificative. Astfel, Grupul Banca Transilvania va cuprinde societatea de asigurare SAR Transilvania, Leasing Transilvania, care va deveni BT Leasing, Transilvania Capital Investment, care va functiona sub numele de BT Securities si societatea BT Direct.
De asemenea, Rekkers a aratat ca banca se afla in negocieri cu un alt grup financiar puternic pentru contractarea unui imprumut de zece milioane de dolari, pentru care spera ca negocierile sa fie incheiate pana la sfarsitul lunii ianuarie. Nici unul dintre imprumuturi nu este convetibil in actiuni.
"Banca Transilvania va avea un viitor foarte reusit si, dupa cum au anuntat cei din conducerea bancii, se orienteaza si spre alte surse de finantare nu numai cele oferite de BERD. Vom continua sa sprijinim Banca Transilvania, nu numai ca investitori, ci si ca actionari. Participarea la alte proiecte din sectorul financiar bancar din Romania nu va afecta relatia cu Banca Transilvania", a declarat Kurt Geiger, director pentru investitii in cadrul BERD.
Pentru acest an, conducerea Bancii Transilvania a aprobat derularea unor investitii in suma de 7,5 milioane de dolari, destinate in principal deschiderii a 15 sucursale, modernizarea a zece unitati existente si introducerea unui nou sistem informatic. O parte din investitii vor viza extinderea retelei de bancomate si POS -uri (masini de acceptare carduri la comercianti), precum si dezvoltarea sistemului de Internet Banking.
Rezultatele financiare pe anul 2002 mai arata o crestere cu 40% a capitaluriulor proprii si cu 60% a activelor, in timp ce randamentul activelor a coborat la 5,21% fata de 6,85% in 2001. Randamentul capitalurilor a fost de 28%, fata de 32% la 31 decembire 2001.
Actiunile bancii sunt listate pe piata de capital, ieri acestea fiind cele mai tranzactionate titluri. Pretul de inchidere de ieri a fost de 3.650 lei/actiune, la acest pret capitalizarea bancii ajungand la aproape 77 milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO