Bănci și Asigurări

Transilvania ofera actiuni gratuite de aproape 7 mil. euro

Transilvania ofera actiuni gratuite de aproape 7 mil. euro
17.03.2003, 00:00 16

Conducerea Bancii Transilvania va propune actionarilor, in Adunarea Generala de la inceputul lunii aprilie, majorarea capitalului social cu 257,775 mld. lei (in jur de 7 mil. euro), de la 696,853 mld. lei la 954,628 mld. lei, prin includerea rezervelor aferente anului 2002.
Majorarea de capital se va face prin emiterea a 257,8 milioane de actiuni cu o valoare nominala de 1.000 lei. Actionarii inregistrati la 21 martie, data de referinta, vor primi cate 37 de actiuni pentru fiecare 100 de titluri detinute. Actiunile Banca Transilvania sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti, ultimul pret mediu de tranzactionare din 14 martie fiind de 3.350 lei/actiune. Titlurile bancii din Cluj sunt printre cele mai lichide.
Actionarii asteapta de fapt si majoritarea de capital clasica, din dividendele cuvenite anului financiar trecut, dar detalii despre aceasta operatiune nu vor fi cunoscute decat dupa AGA de la inceputul lunii aprilie.
Cel mai mare actionar al Bancii Transilvania este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) cu 15% din capital. Ceilalti actionari semnificativi sunt SIF Banat Crisana, cu 4,99%, SIF Oltenia cu 4,68%, Romanian Investment Company Cyprus cu 4,99% si Horia Ciorcila cu 4,94%. Restul de 65,37% din actiuni sunt detinute de actionari care au individual pachete mai mici de 5% din capital.
Conducerea bancii a promis la inceputul anului ca investitiile pentru acest an vor fi in jur de 7,5 milioane de dolari in principal in extinderea retelei teritoriale cu 15 sucursale, in implementarea unui sistem on-line de tranzactionare si in cresterea expunerii pe piata de retail.
Banca Transilvania a obtinut, anul trecut, un profit brut estimat in jur de 16,1 mil. dolari, respectiv un profit net de 13,4 milioane de dolari.
Activele bancare au crescut in 2002 cu aproape 90 de milioane de dolari, la sfarsitul anului trecut, exprimat in dolari, acest indicator fiind de 255 milioane de dolari, in timp ce capitalurile proprii au atins 47 milioane de dolari. Comparativ, in 2001 capitalurile proprii au fost de 1.124 miliarde de lei - circa 35,6 mil.$.

Bani de la BERD si pentru firmele mici si mijlocii
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) ar putea acorda Bancii Transilvania un imprumut de pana la cinci milioane de euro destinat finantarii intreprinderilor mici si mijlocii pentru activitati de productie, comert, investitii, servicii sau pentru necesitati de capital de lucru. Fondurile vor fi acordate in doua transe, proiectul urmand sa fie analizat de Consiliul Director al BERD la sfarsitul lunii viitoare. Creditele vor fi pe termen mediu si pot fi denominate in diferite valute sau in moneda nationala, in functie de solicitarile clientilor. BERD apreciaza ca proiectul va permite dezvoltarea pietelor financiare din Romania si imbunatatirea activitatii bancii, prin diversificarea portofoliului de credite.
oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO