Bănci și Asigurări

Top 20 cele mai profitabile companii şi bănci din România. „Perlele“ din energie şi băncile mari domină clasamentul profiturilor. La vârf îşi mai fac loc Dedeman şi Pavăl Holding

Top 20 cele mai profitabile companii şi bănci din...

Autor: Cristina Roşca

16.07.2023, 09:55 9901

Dintre cele 20 de firme analizate de ZF, 16 au un profit net de peste 1 mld. lei într-un an cu război la graniţă şi cu inflaţie record ♦ Profitul cumulat al primilor 20 de actori reprezintă 20% din soldul câştigului net al tuturor firmelor din economie.

Cele mai pro­fitabile 20 de com­panii din România au adunat anul trecut în conturi profituri nete de peste 44 mld. lei, arată o analiză a ZF făcută pe baza da­telor de la Registrul Co­mer­ţului.

Câştigul cumu­lat a crescut în cazul acestor ju­cători cu aproa­pe 72% faţă de 2021, al doilea an de pan­demie şi un an bun pentru business în general. Avansul a fost sus­ţinut de aproape toţi actorii, excepţie făcând Fondul Proprietatea (-45%) şi retailerul ger­man Kaufland, al cărui profit net a scăzut cu 0,3%. De departe cea mai bună evo­luţie a fost cea a OMV Petrom SA, cea mai profi­tabilă companie din România, care a raportat un câştig net de peste 10 mld. lei anul trecut, cu 282% mai mare decât în 2021.

Spre comparaţie, următoarele companii din top au un profit net de peste două ori mai mic.

De altfel, OMV Petrom SA este singura companie locală care a spart pragul de 10 mld. lei profit net până acum.

Şi totuşi, o evoluţie poate chiar mai surprinzătoare în 2022 este cea a Complexului Energetic Oltenia, care a urcat pe treapta a treia a podiumului celor mai profitabile companii din România, cu un câştig de 3,5 mld. lei, versus o pierdere de 1,5 mld. lei în anul anterior. Podiumul este completat de Hidroelectrica, companie care se listează acum la BVB în cel mai de succes IPO local.

Acest lucru nu este surprinzător, dat fiind că anul trecut a fost anul preţurilor record la energie, fapt ce s-a tradus în câştiguri pe măsură pentru firmele din sector. Astfel, dintre cele 20 de companii analizate de ZF, şapte, adică mai bine de o treime, vin din energie.

Al doilea domeniu după numărul de actori din clasament este cel bancar, cu şase nume, şi asta într-un an în care dobânzile au început să crească accelerat pe fondul inflaţiei record. În rest, între cele mai profitabile companii din economie îşi mai fac loc trei retaileri (Dedeman, Lidl şi Kaufland), două companii de tip holding (Fondul Proprietatea şi Pavăl Holding), un operator telecom (RCS&RDS) şi un producător de ţigări (J.T. Internaţional România).

Pragul de intrare în acest „club select“ este de peste 800 de milioane de lei şi asta în condiţiile în care 16 firme au un profit net de peste 1 mld. lei într-un an cu război la graniţă şi cu inflaţie record.

Este interesant de remarcat faptul că evoluţia profitabilităţii fiecărui business variază puternic. Sunt cinci companii care cel puţin şi-au dublat câştigul net în 2022 (peste 100% creştere), e vorba de patru nume din energie şi de RCS&RDS. Dedeman, Kaufland şi BRD sunt aproape la acelaşi nivel, iar FP e pe minus. În rest (mai puţin Complexul Energetic Oltenia care a trecut de pe minus pe plus), avansul variază de la 18,8 la 56,6%.

Unele dintre companii sunt nu doar cele mai profitabile entităţi juridice din România, ci îşi fac loc şi în clasamentul celor mai mari jucători după cifra de afaceri. Este vorba în special de firme controlate de stat sau de multinaţionale, Dedeman, Pavăl Holding şi RCS&RDS fiind singurele exemple de afaceri antreprenoriale.

Totuşi, Dedeman, companie deţinută de fraţii Pavăl, este din nou cel mai profitabil jucător din retailul local, depăşind giganţi internaţionali precum Kaufland şi Lidl, ambele companii active în comerţul cu dominantă alimentară. Spre comparaţie, Dedeamn activează pe piaţa de bricolaj. Similar, RCS&RDS e mai profitabil decât giganţii străini Orange sau Vodafone.

Când vine vorba profitul companiilor din România, este evidentă o concentrare la vârf a câştigurilor. Mai exact, primele 20 de firme din topul ZF adună câştiguri de 44 mld. lei. Spre comparaţie, în economie sunt 814.000 de firme, dintre care 628.000 şi-au depus bilanţurile anul trecut şi au afaceri mai mari ca zero. Dintre acestea, firmele profitabile adună câştiguri de 251,5 mld. lei, iar cele pe minus adună pierderi de 33,9 mld. lei. Astfel, soldul profitului net este de 217,6 mld. lei, acesta fiind tot câştigul mediului de business local în 2022. La total, primii 20 cei mai profitabili actori contribuie cu o cincime (20%).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO