Bănci și Asigurări

Tinta BT: 2.000 de credite cu valori mai mari decat garantiile

Tinta BT: 2.000 de credite cu valori mai mari decat garantiile

Robert Rekkers (centru-dreapta) spune ca acest credit anticipeaza relaxarea normelor BNR

08.03.2007, 20:09 23

Banca Transilvania (BT), al cincilea jucator din sistem ca active, a lansat un credit destinat intreprinderilor mici si mijlocii (IMM-urilor), dar si persoanelor fizice prin care ofera credite de doua ori mai mari decat valoarea garantiilor aduse. Institutia bancara intentioneaza sa vanda anul acesta peste 1.000 de credite pentru persoane fizice si 1.000 de credite pentru persoane juridice din acest nou produs de creditare.
"Este vorba de un produs care se adreseaza atat IMM-urilor, cat si persoanelor fizice. Este primul produs care anticipeaza ce se intampla in piata cu Banca Nationala, ca urmare a relaxarii conditiilor de creditare pentru persoane fizice", a declarat Robert Rekkers, director general Banca Transilvania.
BNR a decis la sfarsitul saptamanii trecute sa elimine obligativitatea avansului pentru creditele acordate populatiei, care se situa la 25% din suma imprumutata in cazul celor ipotecare si la 30% pentru creditele de consum, precum si valoarea maxima a gradului de indatorare a persoanelor fizice. Ca urmare a acestei decizii fiecare banca va putea stabili norme interne de expunere fata de clientii persoane fizice, care vor fi aprobate de Directia Supraveghere a bancii centrale, in functie de profilul de risc al fiecarei institutii de credit.
In opinia lui Rekkers, relaxarea restrictiilor impuse de BNR ar putea determina o scadere a avansului cerut de banci clientilor persoane fizice pentru credite la un nivel mediu de 10-15%. "BNR ar putea aproba, in urmatoarea luna, normele propuse de banci in privinta acordarii de credite. Banca Transilvania nu va avea insa nici o abordare extraordinar de prudenta dar nici una extraordinar de agresiva", a spus seful Bancii Trasilvania.
Specificul noului credit lansat la inceputul acestei luni este faptul ca garantiile imobiliare solicitate trebuie sa acopere 50% din jumatate din valoarea creditului, in conditiile in care, in practica bancara curenta, acest gen de garantii depasesc suma acordata clientului.
Suma creditata variaza intre 30.000 euro si 200.000 euro, iar perioada de creditare este de 20 de ani, cu o perioada de gratie de 12 luni. Valoarea neacoperita de garantii imobiliare nu poate fi insa mai mare de 75.000 euro.
"Sume mai mici de 30.000 de euro se pot acoperi prin produse alternative. De asemenea, valorile imobilelor si terenurilor depasesc de regula 30.000 de euro", a declarat Gabriela Nistor, directorul de retail banking al bancii.
Conditiile de acordare pentru companii sunt ca acestea sa functioneze de cel putin doi ani, sa aiba o evolutie pozitiva a cifrei de afaceri, sa nu fi fost inregistrate la Centrala Incidentelor de Plati cu mai mult de trei probleme majore in ultimele sase luni si sa nu fie in interdictia de a emite cecuri bancare. De asemenea, firmele trebuie sa figureze la centrala riscurilor bancare cu serviciul datoriei "A" la creditele contractate. Persoanele fizice trebuie sa fie cetateni romani, cu domiciliul in tara sau care lucreaza in strainatate de cel putin un an, cu varsta intre 18 ani si 70 de ani.
Dobanzile la acest credit sunt de 10,5% pe an la euro, respectiv 11,5% pe an la lei. Comisionul de acordare este de 1,5%, iar comisionul de gestiune va fi de 0,65% pe luna in primul an si de 0,5% pe luna din cel de-al doilea an pana la acoperirea integrala a garantiei. "La momentul acoperirii garantiei, clientul poate solicita suplimentarea creditului cu maxim 20% din valoarea initiala", a explicat Nistor.
Banca Transilvania a obtinut anul trecut un profit net de 120,2 mil. lei in crestere cu 20,5% fata de nivelul inregistrat in anul anterior. Activele nete ale bancii totalizau, la 31 decembrie 2006, circa 8,08 miliarde lei, determinand o cota de piata de 4,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO