Bănci și Asigurări

Testul CSA: sunt sau nu deductibile primele de asigurare?

18.07.2001, 00:00 18



Deductibilitatea primelor de asigurare este problema cea mai delicata pe care Comisie de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) trebuie o rezolve impreuna cu Ministerul Finantelor, spune Nicolae Crisan, proaspatul presedintele CSA.

Crisan a evitat sa adopte o pozitie transanta in privinta aplicarii deductibilitatii tuturor primelor de asigurare, mai cu seama a celor de asigurari de viata.

Legea 32/2000 prevede deductibilitatea tuturor cheltuielilor cu primele de asigurari, fie acestea de viata sau non-viata, platite de firme sau persoane fizice, in conflict insa cu legea impozitului pe venitul global si legea impozitului pe profit.

Crisan a afirmat ca exista o solutie de mediere "la limita legii": articolul 8 din Legea 32/2000 ii permite comisiei emiterea de norme de aplicare, iar ideea este ca acestea sa fie elaborate astfel incat sa atenueze conflictele existente in prezent intre legea asigurarilor si cele doua reglementari amintite.

Aceasta varianta este acceptata, in principiu, si de Ministerul Finantelor, a carui pozitie este deocamdata inflexibila in ceea ce priveste neacceptarea deductibilitatii primelor de asigurare de viata.

Bugetul de stat ar pierde circa 75 milioane de dolari prin introducerea unui regim de deducere pentru toate primele de asigurare, adica 25% din cele peste 300 milioane $ prime incasate anul trecut.

CSA va emite, in urmatoarele trei luni, un prim set de norme metodologice pentru aplicarea legii asigurarilor, care se vor referi, in principal, la tipurile de asigurari care pot fi practicate, procedura de autorizare a societatilor, precum si la limita minima a marjei de solvabilitate.

"Asteptam reglementari cat mai urgent posibil, care sa duca la o piata normala de asigurari in Romania. Problema este ca, pana una alta, schita normelor e facuta de oameni care au experienta in asigurari, dar nu pe piata romaneasca a asigurarilor", a declarat Cristian Constantinescu, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR).

El a afirmat ca, totusi, nimeni nu se asteapta ca in trei luni de zile comisia sa faca minuni si piata romaneasca sa devina una foarte bine reglementata

Presedintele UNSAR a insistat pe independenta comisiei de supraveghere, care ar trebui sa fie finantata in principal de societatile de asigurare.

Constantinescu spune ca marjele de solvabilitate nu vor putea fi modificate mai devreme de 12 luni, din trei motive: este nevoie de un nou sistem contabil, de norme clare privind rezervele tehnice ale societatilor si de organizarea unor echipe de control care sa verfice activele care intra in calculul marjei de solvabilitate.

Printre primele reglementari care vor fi emise de CSA se numara cele privind insolvabilitatea asiguratorului, conditiile legate de fondul asigurarilor de viata, categoriile de active destinate acoperirii rezervelor tehnice, precum si metodologia de calcul a rezervelor tehnice minimale pentru asigurarile generale.

CSA va decide, in termen de patru luni, conform Legii 32/2000 privind piata asigurarilor, asupra autorizarii de constituire sau asupra respingerii cererii de autorizare pentru societatile existente pe piata.

Astfel, asiguratorii vor trebui sa faca dovada pana la inceputul lunii noiembrie ca se incadreaza in limita sumei capitalului social varsat de 7 miliarde lei pentru asigurari generale, exceptand asigurarile obligatorii, de 14 miliarde lei pentru asigurari generale si de 10 miliarde lei pentru asigurarile de viata.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor va avea ca surse de finantare taxa de functionare a asiguratorilor, de 0,3% din primele brute incasate in perioada pentru care sunt datorate, precum si majorarile de intarziere aplicate de CSA la plata sumelor nevirate la termen.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO