Bănci și Asigurări

Tensiunile externe au urcat tranzacţiile valutare la un vârf de peste 38 mld. euro în septembrie

Tensiunile externe au urcat tranzacţiile valutare la un vârf de peste 38 mld. euro în septembrie

Autor: Ciprian Valentin Botea

10.10.2011, 00:08 592

Volumele tranzacţionate pe piaţa valutară de la Bucureşti au depăşit 38 miliarde de euro în luna septembrie, cel mai înalt nivel atins din ianuarie 2009 încoace, datorită volatilităţii ridicate a cursului leu-euro generată de tensiunile de pe pieţele financiare internaţionale.

Creşterea înregistrată de tranzacţiile valutare în septembrie este de peste 10% comparativ cu lunile de vară, când volumele nu au reuşit să depăşească pragul de 35 miliarde de euro, arată datele BNR. Faţă de luna septembrie 2010, valoarea tranzacţiilor este cu 4,5 miliarde de euro mai mare.

"A fost o lună mai agitată pentru toate pieţele financiare pe fondul crizei datoriilor suverane. Apetitul la risc al investitorilor s-a redus, iar aceştia au vândut activele considerate nesigure. Era normal să vedem mişcări şi pe piaţa românească în acest context", comentează un dealer.

Vârful anterior al pieţei valutare fusese atins în luna ianuarie, când volumele tranzacţionate s-au apropiat de pragul de 38 de miliarde de euro, cel mai înalt nivel dintr-un interval de doi ani. Vârful de tranzacţionare în perioada de criză s-a înregistrat însă în ianuarie 2009, când pe piaţa valutară de la Bucureşti s-au tranzacţionat 40 de miliarde de euro.

În ciuda saltului din luna septembrie, piaţa valutară este încă departe de vârful istoric de 59 miliarde de euro înregistrat în octombrie 2008, pe fondul unui atac speculativ asupra leului.

Ca urmare a volatilităţii ridicate de luna trecută, leul a pierdut aproape 3% din valoare în faţa monedei unice europene pe parcursul lui septembrie, cursul urcând de la 4,23 lei/euro la începutul lunii la peste 4,35 lei/euro în ultima zi de tranzacţionare din septembrie.

Totuşi, leul a fost mai puţin afectat de tensiunile externe decât celelalte valute din regiune, dealerii suspectând că Banca Naţională a fost prezentă pe piaţă şi a vândut valută pentru a limita deprecierea mai accentuată a monedei naţionale. De exemplu, zlotul polonez a pierdut peste 6% din valoare pe parcursul lunii trecute.

În fiecare zi, băncile cumpără şi vând valută fie în relaţiile cu clienţii lor, fie între ele, pentru a-şi regla poziţiile. În total, în septembrie tranzacţiile derulate de bănci au însumat zilnic, pe medie, 1,73 miliarde de euro, din care operaţiunile interbancare au însemnat 403 milioane de euro. Restul au fost operaţiuni cu clientela.

Piaţa valutară a înregistrat şi în septembrie un deficit de valută din operaţiunile derulate de bănci cu clientela (segment în care sunt incluşi însă şi clienţii străini). Un uşor plus se înregistrase pentru scurt timp în luna aprilie, după care piaţa a revenit pe deficit.

Cumpărările de la clienţi au crescut cu 6% faţă de luna august, până la o medie zilnică de 1,31 miliarde de euro, în timp ce vânzările au avansat cu 5,5% şi au ajuns la 1,32 miliarde de euro.

"Şi interesul clienţilor comerciali a fost mai accentuat în septembrie faţă de august pentru simplul motiv că perioada de vacanţe s-a încheiat. Dar mişcarea cea mai puternică a venit din zona investitorilor de portofoliu, care şi-au rebalansat expunerile", a mai spus dealerul.

Volumele tranzacţionate de clienţii comerciali, care ar arăta o revenire a economiei reale, nu sunt semnificativ mai mari comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, susţin dealerii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO