Bănci și Asigurări

Taullet de la BRD pleaca in Ghana

28.03.2003, 00:00 85

Piere Andre Taullet, directorul general adjunct al Bancii Romane pentru Dezvoltare-Groupe Societe Generale va fi numit directorul general al sucursalei grupului francez din Ghana, mandatul sau in conducerea BRD-SocGen expirand in aceasta primavara.
Taullet a facut de fapt parte alaturi de Claude Soule, director general delegat din partea francezilor, din prima echipa numita de grupul francez la conducerea Bancii Romane pentru Dezvoltare in 1999 cand au preluat-o. Acesteia i s-a adaugat in 2001 Patrick Gelin, actualul director general al BRD-SocGen.
De fapt, in primavara acestui an mandatele a trei dintre directorii executivi ai Bancii Romane pentru Dezvoltare-Groupe Societe Generale si ai unei parti din membrii CA vor trebuie reinnoite. Potrivit unor surse bancare insa Piere Andre Taullet este singurul care va pleca, locul lui fiind luat cel mai probabil tot de un francez.
Actionarii BRD, cea de-a doua banca din sistem, vor lua in discutie aceasta problema la prima Adunarea Generala a Actionarilor care va avea loc, din experienta anilor precedenti, in prima parte a lunii aprilie.
Cei trei membrii ai Consiliului Director (CD) al caror statut va fi luat in discutie sunt Claude Soule, director general delegat din partea francezilor, Petre Bunescu, director general adjunct si Pierre-Andre Taulet, director general adjunct. Din CD mai face parte si Sorin Popa, acesta inlocuindu-l pe Ioan Niculescu anul trecut cand acesta a iesit la pensie.
BRD este prima banca din sistemul bancar romaneasc care a fost privatizata, in 1999 francezii de la SocGen cumparand pentru 200 de milioane de dolari pachetul majoritar de actiuni al bancii. Imediat a fost numita o noua conducere, mai exact francezii si-au adus proprii oameni, si cu mici exceptii acei oameni conduc si astazi banca. Ulterior banca a crescut de la an la an prin majorari succesive de capital, acesta fiind acum de aproape 3.500 miliarde de lei, dar actionarii au aprobat in ultima saptamana a anului trecut o majorare a acestui cu 700 de miliarde de lei. Potrivit raportului financiar pe 2001, conducatorii bancii detin si ei pachete de actiuni: Bogdan Baltazar - 360.585 actiuni, Petre Bunescu - 283.450 actiuni, Patrick Gelin - 5.000 actiuni si Pierre-Andre Taulet- 2.800 actiuni. Ulterior, in urma acordarii de actiuni gratuite ca urmare a dublarii capitalului, numarul actiunilor detinute a mai crescut, chiar daca ponderile in capital au ramas aceleasi.
BRD este a doua banca din sistemul bancar romaneasca. Anul trecut banca a raportat un profit de 67 milioane de dolari.  Actiunile bancii sunt listate pe piata de capital, fiind printre cele mai lichide titluri. Ultimul pret de ieri a fost de 18.500 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO