Bănci și Asigurări

Sumele refuzate la plată de bănci au crescut cu 10% în decembrie, până la 344 milioane de lei

Sumele refuzate la plată de bănci au crescut cu 10% în...

Autor: Anelis Baciu

01.02.2017, 00:03 81
Băncile locale au refuzat în luna decembrie a anului trecut decontarea de bilete la ordin, cecuri şi cambii în valoare totală de 344 milioane de lei  (77 mil. euro), cu circa 30 milioane de lei mai mult decât în luna noiembrie, potrivit datelor centralizate de BNR. Creşterea refuzurilor la plată din ultima lună a anului trecut semnifică practic o revenire a presiunilor pe lichidităţile firmelor locale, având în vedere faptul că băncile refuză să deconteze instrumente de plată în cazul în care nu găsesc suficiente lichidităţi în conturile companiilor care au ordonat plăţile.

Concomitent cu majorarea sumelor refuzate la plată a crescut şi numărul refuzurilor. Astfel, la finalul lunii decembrie acestea se situau la 5.474, faţă de 4.916 în luna noiembrie. Totuşi, în ultimul an se remarcă o reducere a presiunii pe lichidităţi în cazul firmelor. Sumele refuzate la plată de bănci au scăzut cu 2,2% în perioada decembrie 2015-decembrie 2016, în timp ce numărul refuzurilor s-a contractat cu circa o treime.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO