Bănci și Asigurări

Strainii au din nou apetit pentru obligatiuni in lei dupa cresterea dobanzilor

25.04.2008, 19:19 20

Olandezii de la Rabobank, una dintre cele mai mari banci europene, au lansat o emisiune de obligatiuni in valoare de 100 mil. lei (28 mil. euro).
Titlurile, cu maturitatea de trei ani, poarta un cupon de 10,5% pe an, insa vor fi vandute la un pret peste valoarea nominala. Emisiunea de obligatiuni este intermediata de ABN Amro, prin divizia de securities de la Londra.
"Leul redevine atractiv pentru investitorii pe pietele externe. Investitorii straini sunt din nou dispusi sa ia expuneri pe Romania, desi conditiile de lichiditate raman stranse pe plan international", spune Claudia Butac, directorul general al ABN Amro Securities Romania.
La inceputul lunii, austriecii de la Erste Bank au plasat pe pietele internationale o emisiune de obligatiuni de 70 mil. lei (19 mil. euro).
In premiera, austriecii au vandut pe pietele internationale obligatiuni in lei cu dobanda indexata la indicatorul pietei monetare locale (ROBOR), la care se adauga o marja de 40 de puncte procentuale.
In 2006 si prima parte a anului 2007 o serie de nume mari de pe pietele internationale au emis obligatiuni in lei. Practic, aceste emisiuni raspundeau cererii unor investitori de a face plasamente pe o piata locala, care oferea randamente mai mari, dar si o perspectiva de castig din tendinta de intarire a leului.
De la inceputul anului 2005 si pana in prezent obligatiunile in lei cumparate de investitorii internationali totalizeaza 4,7 miliarde de lei (1,3 miliarde de euro, la cursul actual).
Totusi, in a doua parte a anului trecut nu s-au mai derulat astfel de operatiuni, pe fondul cresterii aversiunii fata de risc a investitorilor straini.
Schimbarea de perceptie a fost oglindita de tonul rapoartelor analistilor straini privind economia romaneasca si evolutia leului.
Deficitul de cont curent si dependenta mare de finantarile straine, care erau usor trecute cu vederea pana la jumatatea anului trecut, au devenit argumente puternice pentru un scenariu de "corectie dura" a dezechilibrelor din economia romaneasca.
In aceste conditii, unii analisti au vazut leul depreciindu-se pana la niveluri de curs de peste 4 lei pentru un euro.
Revenirea apetitului pentru plasamentele in obligatiuni in lei survine totusi si pe fondul cresterii dobanzilor pe piata locala. BNR a ridicat dobanda cu 2,5 puncte procentuale din toamna trecuta, ducand-o la 9,5% pe an.
Guvernatorul Mugur Isarescu a aratat saptamana aceasta ca nu poate fi exclusa posibilitatea ca dobanda sa urce la "doua cifre" in perioada urmatoare. De altfel, Trezoreria a vandut saptamana aceasta certificate pe un an la un randament maxim de 10,42%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO