Bănci și Asigurări

Speculaţiile şi ieşirile de capital au umflat tranzacţiile valutare la 43 mld. euro

Speculaţiile şi ieşirile de capital au umflat tranzacţiile valutare la 43 mld. euro

Autor: Voican Razvan

10.11.2011, 00:00 291

Trazacţiile de pe piaţa valutară au explodat luna trecută până la un volum de 42,9 miliarde de euro, egalând nivelul din fatidica lună septembrie 2008, când se prăbuşea Lehman Brothers.

Astfel s-au reflectat pe piaţa locală mişcările de retragere de capital provocate de acutizarea crizei din zona euro. Acestea au lăsat urme şi la nivelul rezervei valutare administrate de BNR care s-a diminuat cu 1,4 mld. euro în octombrie.

Recordul istoric al tranzacţiilor valutare de la Bucureşti rămâne însă octombrie 2008, când s-a desfăşurat celebrul atac speculativ împotriva leului, soldat cu explozia dobânzilor interbancare şi apoi cu intervenţia administrativă a BNR de a le plafona. Operaţiunile valutare au început să se intensifice în această toamnă încă din septembrie, când a apărut un nou val de tensiuni în zona euro. Automat ţările din regiune au intrat sub presiunea aversiunii la risc, iar cursul leu/euro a urcat rapid peste pragul de 4,30 lei/euro considerat altădată un fel de barieră psihologică.

Raportul trimestrial asupra inflaţiei publicat luni de BNR vorbeşte despre "amplificarea tranzacţiilor cu caracter speculativ" în a doua jumătate a lunii septembrie. În acel context euro a ajuns la 4,3533 lei, dar pierderea lunară a leului de 0,7% a fost mult mai mică faţă de cea de 4,5% înregistrată de forint. BNR a lăsat mai libere hăţurile cursului, însă nu a renunţat la intervenţii, acestea fiind estimate la 700 mil. euro. Creşterea tranzacţiilor de la 38 mld. euro în septembrie la aproape 43 mld. euro în octombrie sugerează perpetuarea unor tranzacţii de tip speculativ cum le denumeşte BNR şi a ieşirii străinilor de pe piaţă, având în vedere că nu există o justificare pentru creşterea puternică a nevoilor de la clienţi. Tensiunea manifestată pe piaţă este sugerată şi de adâncirea deficitului de lichiditate de pe piaţa monetară interbancară pe parcursul lunii octombrie, suma medie netă împrumutată zilnic de bănci de la BNR urcând la 0,5 mld. lei comparativ cu 0,3 mld. lei în septembrie. Această situaţie ar putea fi explicată de posibile intervenţii ale BNR pentru temperarea deprecierii leului. Moneda naţională este protejată într-o anumită măsură de dimensiunea redusă a pieţei locale şi de ponderea încă mică a plasamentelor făcute de străini. Potrivit unor surse bancare, leul a devenit atât de neinteresant, încât bănci precum JP Morgan sau Société Générale au renunţat să-l mai monitorizeze şi să-i dedice analize. Şi totuşi, turbulenţele din zona euro răzbat până la Bucureşti şi antrenează creşteri bruşte ale tranzacţiilor valutare. Riscul ca băncile străine să repatrieze capital ar putea menţine volumul tranzacţiilor la niveluri ridicate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO