Bănci și Asigurări

Spargerea pragului de 4,4 lei nu mai pare iminentă. Euro a atins un nou vârf, dar ritmul de creştere se temperează

Spargerea pragului de 4,4 lei nu mai pare iminentă. Euro a atins un nou vârf, dar ritmul de creştere se temperează

Autor: Ciprian Botea

20.03.2012, 00:06 815

Banca Naţională a afişat ieri un curs oficial de 4,3794 lei/euro, fiind atins un nou maxim istoric chiar dacă deprecierea leu­lui faţă de şedinţa precedentă a fost de numai 0,1 bani. Chiar şi mişcările aparent ne­însemnate ale cursului le dau însă emoţii românilor care au de rambursat credite în valută sau trebuie să plătească lunar chirii sau facturi exprimate în euro, mai ales că în primel două luni ale anului cursul fusese practic îngheţat.

Analiştii afirmă că este puţin probabil ca pragul de 4,4 lei să fie depă­şit în perioada următoare pentru că BNR nu ar agrea o asemenea mişcare cu impact negativ asupra portofoliilor de credite în valută şi a inflaţiei.

"Cât timp cursul se tranzacţionează foarte aproape de pragul de 4,4 lei/euro nu este exclus ca acesta să fie atins. Totuşi, posibilele intervenţii din ultimele zile sugerează că banca centrală nu susţine în prezent o asemenea mişcare. Deşi deprecierea recentă este minusculă şi deci impactul asupra preţurilor de consum sau a stabilităţii financiare este marginal, importanţa ei este amplificată de stabilitatea din ultima perioadă", comentează Vlad Muscalu, economist în cadrul ING Bank.

Cursul a crescut brusc la sfârşitul săptămânii trecute după o perioadă relativ lungă de stabilitate pe fondul cererii mai mari de euro din partea jucătorilor străini, care au început să-şi închidă din poziţii după ce au pariat pe o apreciere a valutelor din regiune. Dealerii spun că BNR a intervenit în piaţă în ultimele zile pentru a limita aprecierea euro, acesta fiind primul semnal că banca centrală nu agreează un curs dincolo de 4,4 lei/euro.

Prezenţa BNR pe piaţa valutară a ajutat leul să recupereze teren în a doua jumătate a şedinţei de ieri, cotaţiile coborând la sfârşitul zilei sub 4,38 lei/euro faţă de 4,39 lei/euro la începutul zilei.

Băncile îşi menţin deocamdată esti­mă­rile de curs pentru finalul anului mai aproape de 4,3 lei/euro decât de 4,4 lei/ euro în condiţiile în care se aşteaptă ca volumele reduse tranzacţionate pe piaţă să faciliteze misiunea BNR de apărare a cursului. Erste are o prognoză de curs de 4,32 lei/euro în decembrie, iar analiş­tii Raiffeisen sunt chiar mai optimişti şi vin cu o prognoză de 4,3 lei/euro.

Leul a continuat la începutul săptă­mânii să se deprecieze în faţa francului elveţian, cursul oficial atingând 3,6309 lei/franc, cel mai ridicat nivel din ultimele şase luni.

Tranzacţiile locale cu franci elve­ţieni sunt nesemnificative, iar cursul este stabilit de BNR luând în calcul cotaţiile leu-euro de pe piaţa de la Bucureşti şi franc-euro de pe pieţele internaţionale. Astfel, chiar dacă francul a fost stabil în raport cu euro, acesta s-a apreciat în virtutea terenului câştigat de moneda unică în faţa leului.

Aprecierea monedei elveţiene este, de asemenea, urmărită cu emoţie de zeci de mii de români care în 2006-2007 s-au împrumutat în franci la un curs de 2,2 lei/franc, iar acum au ajuns să plătească rate cu 60% mai mari decât la început. Francul este considerat un activ de refugiu în perioade de instabilitate, iar pe fondul tensiunilor din zona euro, ajunsese în toamna anului trecut să fie cotat la peste 4 lei.

Totuşi, leul a reuşit să recupereze la începutul săptămânii o parte din terenul pierdut în faţa dolarului, iar cursul oficial a coborât luni cu aproape 2,8 bani, până la 3,3267 lei/dolar. Dolarul atinsese vineri cel mai ridicat nivel din ultimele două luni. Pe piaţa interbancară dobânzile pe termen foarte scurt au crescut luni până la 1,92-2,42% pe an, tendinţă explicată de dealeri prin retra­ge­rile de lei din piaţă ca urmare a presupuselor intervenţii ale BNR pe piaţa valutară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO