Bănci și Asigurări

Sistemul bancar românesc este mai profitabil, mai solvabil şi cu lichiditate mai mare decât media UE

Sistemul bancar românesc este mai profitabil, mai...

Autor: Claudia Medrega

16.01.2024, 00:07 1823

Sistemul bancar românesc are indi­ca­tori prudenţiali de solvabilitate, profitabilitate şi structură a bilan­ţului mai buni decât media euro­peană şi sunt plasaţi, totodată, în cele mai bune intervale de prudenţă stabilite de Autoritatea Bancară Europeană (ABE). Şi calitatea activelor s-a îmbunătăţit în ultimii ani la băncile din România, însă rata creditelor cu măsuri de restructurare, deşi a scăzut puternic şi s-a înjumătăţit faţă de 2018, este totuşi în zona de risc intermediar, fiind şi peste nivelul mediu din UE.

„Sectorul bancar autohton traversează o perioadă favorabilă din perspectiva principalilor indicatori financiari şi prudenţiali, în pofida provocărilor asociate crizei sanitare şi situaţiei geopolitice din regiune, dar şi turbulenţelor manifestate în primul trimestru al anului 2023 în cadrul sectoarelor bancare din SUA şi Elveţia“, susţine BNR. Profitabilitatea sistemului bancar românesc a fost în creştere în ultimii ani, fiind dublă faţă de media UE, dar sub valorile similare din alte sectoare, din economia reală, potrivit BNR. Indicatorul de profitabilitate ROE (rata rentabilităţii capitalului) era la finele primelor 9 luni din 2023 de peste 21%.

După 9 luni/2023 sistemul bancar românesc a înregistrat un profit net record, de peste 10 mld. lei, cât câştigul din întregul an 2022. Indicatorii de prudenţă bancară asociaţi solvabilităţii (22,3%, rata fondurilor proprii totale în septembrie 2023) şi lichidităţii (248%, indicatorul de acoperire a necesarului de lichidi­tate în septembrie 2023) se menţin la niveluri cores­punzătoare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO