Bănci și Asigurări

SIF1 şi SIF4, care deţin împreună 5% din SIF5, îi cer lui Tudor Ciurezu să dea socoteală cu privire la investiţiile efectuate şi plasarea banilor din vânzarea acţiunilor BCR

SIF1 şi SIF4, care deţin împreună 5% din SIF5, îi...

Autor: Roxana Rosu

15.03.2019, 09:54 722

SIF Oltenia (SIF5) a anunţat acţionarii că SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4) au solicitat convocarea unei adunări generale extraordinare, în luna aprilie, în vederea modificării Actului Constitutiv al societăţii, cu scopul creării unor mecanisme de control a activităţii conducerii şi evaluării deciziilor legate de investiţii.

SIF1 şi SIF4 deţin împreună 5% din SIF 5.a

”In actul constitutiv al societăţii trebuie să se regăsească mecanisme adecvate pentru evaluarca corectă şi obiectivă a deciziilor investiţionale ale societăţii şi de utilizare optimă a bunurilor aflate în patrimoniul său prin implicarea mai mare a membrilor organelor de administrare şi creşterea responsabilităţii în decizia mananagerială prin stimularea colaborării dintre administratori şi conducerea superioară”, se arată în motivarea solicitării de convocare AGEA.

În plus, cele două SIF-uri cer şi o mai mare transparentizare faţă de actionari (investitorii) societăţii pentru monitorizarea performanţelor manageriale şi pentru obţinerea unei rentàbilităţi adecvate pentru acţionari (investitori).

”Prin implementarea acestor principii de guvernanţă corporativă se va asigura orientarea strategică a societăţii de investitii financiare, monitorizarea efectivă a managementului de către consiliul de administraţie şi responsabilitatea consiliului de administraţie faţă de societate şi faţă de acţionarii (investitorii) săi”.

SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia subliniază faptul că vânzarea de către SIF Oltenia a unui pachet de 6% din BCR, în octombrie 2018, a produs modificări majore în portofoliul de active, care ar trebui însoţite de o aliniere a structurii organizatorice şi de aplicarea unor standarde de guvernanţă corporativă.

” Printre aceste bune practici, aplicate cu succes la societăţi listate din România, cu activitate în domeniul financiar, se regăseşte şi instituirea de limite de competenţă pentru executivi şi comitete de investiţii, cu referire la capacitatea legală şi statutară de a încheia acte juridice care implică achiziţionarea sau vânzarea de bunuri din patrimoniul societăţii”.

Operaţiunea de vânzare către Erste Group a pachetului de 1,02 miliarde acţiuni (6,29%) deţinut de SIF Oltenia la BCR a fost finalizată în octombrie 2018, societatea de investiţii financiare obţinând ar suma 140 milioane euro.  Consiliul de Administraţie al SIF Oltenia a  aprobat tranzacţia în iunie, iar acţionarii societăţii şu-au dat acordul pentru vânzare la adunarea generală din 4 octombrie.

Cele două SIF-uri mai cer reducerea capitalului socieţii, de la 58 milioane lei la 56 milioane lei, prin anularea unor acţiuni dobândite de societate în cadrul programului de răscumpărare, precum şi reducerea numărului membrilor CA, la cinci persoane, cu mandate pe 4 ani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO