Bănci și Asigurări

Seria de aprecieri ale euro a fost intrerupta

16.03.2006, 00:00 15

Leul a reusit ieri sa intrerupa seria de deprecieri, recuperand o parte din terenul pierdut in sedinta anterioara, insa pe fondul unei piete putin lichide. Aceasta a fost prima scadere inregistrata de euro, dupa sase zile consecutive de apreciere.

BNR a calculat un curs de 3,5260 lei pentru un euro, cu 1,31 bani sub nivelul din ziua precedenta. Dolarul a pierdut 2,82 bani, pana la 2,9314 lei, dupa ce a inregistrat deprecieri si pe pietele internationale.

Dealerii au insa asteptari moderate privind continuarea miscarii de intarire a leului.

"Nu stiu daca este momentul pentru a vedea o apreciere agresiva a leului. Piata s-a miscat ieri pe volume foarte mici", a comentat un dealer.

Piata valutara interbancara s-a deschis ieri in cotatii de 3,5360/3,5410 lei pentru un euro, sub nivelul inchiderii din sedinta de marti, dupa ce s-au realizat unele tranzactii pe pietele externe.

Pe parcursul sedintei de ieri jucatorii au vandut aproape constant valuta, cotatiile coborand treptat pana la 3,5130/3,5180 lei pentru un euro. Volumele tranzactionate au fost insa reduse.

Dealerii spun ca piata interna a inceput sa urmeze tendintele pietelor din regiune, unde euro a inregistrat de asemenea deprecieri, fata de forintul maghiar, zlotul polonez si coroana ceheasca. Pe de alta parte, astazi este programata o licitatie pentru vanzarea de titluri de stat in Ungaria, iar dealerii spun ca daca rezultatele nu vor fi incurajatoare, investitorii speculativi ar putea sa revina la inchiderea pozitiilor pe pietele emergente.

Euro a pierdut teren si pe piata la termen de la Sibiu, cotatiile pentru scadenta iunie coborand la 3,51 lei/euro, cu aproape 2 bani sub nivelul din ziua anterioara.

Pe piata monetara dobanzile pe termen scurt s-au prabusit, ajungand la 1,5%-3% pe an, pe fondul unui exces de lichiditate. Ratele au inceput sa coboare inca de la anuntarea rezultatelor licitatiei de luni, cand BNR a atras 81% din ofertele bancilor. Dealerii spun ca totul depinde de ce se va intampla la licitatia de la inceputul saptamanii viitoare, in conditiile in care in urmatoarele doua zile vor mai ajunge la scadenta alte depozite si certificate de depozit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO