Bănci și Asigurări

Sergiu Oprescu, Alpha Bank: În 2023 cred că revenim la creşterea sistemului bancar bazată pe economisire, după doi ani în care creşterea s-a bazat pe creditare

ZF Bankers Summit 2023, ziua 1

Sergiu Oprescu, Alpha Bank: În 2023 cred că revenim la...

Autor: Alex Ciutacu

26.06.2023, 12:08 168

Sistemul bancar din România şi-a bazat creşterea în ultimii doi ani pe creditare, după aproape un deceniu în care s-a bazat pe economisire, însă 2023 ar putea readuce creşterea bazată pe economisire, a explicat Sergiu Oprescu, preşedinte executiv Alpha Bank România, în cadrul evenimentului ZF Bankers Summit 2023.

„Am spus acum doi ani că am ajuns la un punct de inflexiune. După un deceniu în care am fost un sistem bancar condus de creşterea economisirii, de dinamica economisirii, în care creşterea sistemului bancar se baza pe creşterea şi dinamica superioră a economisirii, acum doi ani, în 2021, a fost pentru prima dată când dinamica creditării depăşea dinamica economisirii. Şi am intrat pentru prima dată după 8-9 ani de zile într-o altă etapă, şi-anume una de creştere a sistemului bancar bazat pe dinamica creditării”.

Însă, modul în care au evoluat economia şi sistemul bancar de la începutul anului ne sugerează că revenim la perioada de dinainte de 2021, bazată pe economisire.

„În 2023 cred că o să asistăm la acest lucru, revenim la creşterea sistemului bancar bazată pe economisire. În primele patru luni de zile am văzut o dinamică a creditării mai mică decât dinamica economisirii, am intrat din nou în dinamica de până acum doi ani”.

Alte declaraţii:

  • Dacă ne uităm la România în ultimii ani de zile cred că foarte puţină lume a remarcat că România a ieşit în ultimii doi ani din middle income trap, foarte puţine ţări au ieşit din aceasta. Suntem la 14-15.000 de euro per capita, iar middle income trap este până în 12.000 de dolari. Contează care este traiectoria şi parcursul în următoarea perioadă.
  • Cred că trecerea de la collateral lending la cash flow lending este una complexă, nu se realizează foarte uşor, dar eu cred că fiecare bancă face paşi în acestă direcţie.
  • Atâta timp cât valoarea creditului comercial raportat la valoarea creditului bancar atinge cel mai mare multiplu din UE, adică suntem undeva de 2,7-3 ori mai mare, eu cred că avem o capacitate foarte mare de a transforma o parte din creditul comercial în credit bancar. Creditul comercial este mai scump decât creditul bancar.
  • Pe partea de creditare ipotecare vedem şi noi trendul de rambursare anticipată, ceea ce e corect, e foarte bine, dar fac şi aici o precizare: şi la această rambursare anticipată trebuie aplicate aceleaşi criterii de educaţie financiară. Dacă economisirea pe care o ai poţi să o fructifici la 7% şi vrei să rambursezi anticipat un credit care te costă 5,9%, poate nu este cea mai bună opţiune pe care o poţi face în momentul respectiv.
  • La nivelul Alpha vrem să jucăm pe punctele tari, vrem să beneficiem şi de expertiza extrem de bogată pe care o avem la nivelul echipei de wholesale cu privire la sindicalizări şi finanţări structurate. Am devenit din ce în ce mai activi şi chiar foarte activi, suntem un jucător semnificativ pe tot ce înseamnă partea de sindicalizare în zona respectivă.
  • PNRR-ul este cea mai mare oportunitate cu care noi ne-am fi putut întâlni în ultimii mulţi, mulţi ani. Din punctul nostru de vedere, a rata această oportunitate nu trebuie şi nu poate să fie o opţiune. Deci trebuie cumva să facem toate eforturile, atât la nivelul sistemului bancar, cât şi la nivelul administraţiei publice, pentru a nu rata această oportunitate uriaşă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO