Bănci și Asigurări

Şeful Asirom: 30% din clienţi au renunţat la reînnoirea poliţelor Casco

Şeful Asirom: 30% din clienţi au renunţat la reînnoirea poliţelor Casco

Boris Schneider, Directorul general al Asirom: În termeni reali, cred că piaţa de asigurări generale se va reduce cu 10-15% anul acesta. Şi Asirom va înregistra o scădere a subscrierilor, mergem în ritm cu piaţa. În primul semestru am înregistrat o scădere, atât din cauza condiţiilor economice, cât şi a dumpingului practicat de unele companii.

18.07.2010, 23:10 166

Piaţa asigurărilor generale va înregistra anul acesta o scăderesemnificativă, de două cifre, din cauza reducerii businessuluiauto, afirmă Boris Schneider, directorul general al Asirom, unadintre cele mai mari companii din piaţa asigurărilor.
"În termeni reali, cred că piaţa de asigurări generale se va reducecu 10-15% anul acesta. Şi Asirom va înregistra o scădere asubscrierilor, mergem în ritm cu piaţa. În primul semestru amînregistrat o scădere, atât din cauza condiţiilor economice, cât şia dumpingului practicat de unele companii", spune austriacul.
Cele mai mari probleme ale asigurătorilor vin din segmentul auto,atât pentru că mulţi clienţi au renunţat să îşi mai reînnoiascăpoliţele, din lipsă de lichidităţi, cât şi pentru că au scăzutputernic vânzările de maşini, mai ales în leasing, care aduceau unvolum mare de prime.
"Acum cei puţini care vor să îşi mai cumpere o maşină nu mai facleasing, ci se duc cu sacoşa de bani la dealer şi cumpără maşinimici, de maximum 10.000 de euro, pe care nici nu le mai asigură. Înceea ce priveşte clienţii existenţi, 30% din ei au renunţat lareînnoirea poliţelor Casco. De asemenea, cred că a crescut numărulcelor care circulă fără asigurare RCA (răspundere civilă autoobligatorie - n.r.)."

Semestrul doi va fi mai dificil
Austriacul se aşteaptă ca a doua jumătate a anului să fie maidificilă pentru piaţa asigurărilor decât prima, în principal dincauza majorării TVA de la 1 iulie, lucru care a dat peste capbugetele asigurătorilor pentru 2010.
"Va fi un semestru mai prost, din cauza efectelor TVA, vom vedeacompanii de asigurări cu probleme. După estimarea noastră, ratacombinată la Asirom (unul dintre cei mai importanţi indicatori dinasigurări, care arată raportul dintre suma chetuielilor cuachiziţia poliţelor plus despăgubirile şi cea a încasărilor - n.r.)va creşte cu trei puncte procentuale, ceea ce este foarte mult.Această creştere ne va mânca din profitul operaţional. Ar trebuicompensată cu rezultatul financiar, din investiţii, lucru care nueste posibil atunci când dobânzile sunt în scădere."
Asigurătorii se numără printre companiile cele mai lovite demajorarea TVA, deoarece ei nu o pot deduce, în condiţiile în careprimele pentru poliţele de asigurare nu conţin această taxă. Înschimb, despăgubirile plătite de asigurători sunt purtătoare deTVA, în special cele la asigurări auto (fără vătămăricorporale).
Spre deosebire de asigurări, în alte industrii există posibilitateade compensare: firmele încasează TVA la vânzări şi plătesc TVA ladiverse achiziţii, iar în funcţie de diferenţa dintre cele douăsume au fie de recuperat TVA de la stat, fie de plătit. Dacă luămîn calcul valoarea despăgubirilor plătite anul trecut deasigurători, care va rămâne probabil la acelaşi nivel şi în 2010,de 1,22 mld. euro, rezultă că o creştere de 5 puncte va aduce omajorare de 25 de milioane de euro a cheltuieliloe cu daunele lanivelul întregii pieţe. În plus, vor creşte cheltuielileoperaţionale ale asigurătorilor.
"Cu siguranţă ne afectează afacerile în mai multe zone. Nu putemrecupera TVA şi din această cauză toate cheltuielile vor creşte.Toate serviciile şi produsele pe care le achiziţionăm se vorscumpi, dar cel mai loviţi vom fi pe partea de despăgubiri, acoloeste cel mai mare impact", explică Schneider.
În prezent, toate firmele de asigurări caută soluţii pentru acompensa majorarea TVA, luând în calcul atât reducerea costurilorde funcţionare, cât şi majorarea tarifelor.
"Ne gândim acum cum să facem faţă acestei situaţii, ce măsuri săluăm. Va avea impact direct în profitabilitate, luăm în consideraremajorarea unor tarife. Dacă plătim daune mai mari, trebuie săîncasăm mai mult. Încercăm să reducem costurile cât mai multposibil."
Asigurătorii vorbesc de mai mulţi ani de pierderile masive pe carele înregistrează pe segmentul auto, din cauza numărului mare deaccidente, deşi aceste poliţe - atât Casco, cât şi RCA - sescumpesc în fiecare an.
Odată cu majorarea TVA asigurătorii încearcă să renegocieze cuservice-urile auto preţul manoperei şi al pieselor de schimb.
"Avem o relaţie foarte bună cu service-urile auto. Odată cu criza,sunt mai deschişi la discuţii, deoarece trăiesc numai din reparaţiiîn urma scăderii vânzărilor de maşini", explică directorul generalal Asirom.

Anul restructurării
Asirom a trecut anul acesta printr-un proces de restructurare,menit să aducă firma de profit, în urmă căruia compania şi-a redusnumărul de angajaţi cu câteva sute de persoane.
"Am centralizat activitatea administrativă şi cea de daune, ceea ceînseamnă că avem nevoie de mai puţini oameni", spune directorulgeneral al Asirom, fără a preciza numărul de persoane care auplecat din companie.
Asigurătorul a înregistrat deja un rezultat pozitiv anul trecut, de4,9 milioane de lei net (1,2 milioane de euro), după ce în 2007 şi2008 a înregistrat pierderi cumulate de 100 de milioane de lei (30de milioane de euro). Compania a înregistrat anul trecut o scăderede circa 10% a primelor brute subscrise, până la aproximativ 660 demilioane de lei (156 mil. euro).
"Vom avea în 2010 un profit mai mare decât anul trecut", spuneSchneider.
Compania este controlată de austriecii de la Vienna Insurance, celmai mare jucător din piaţa locală a asigurărilor, care mai deţinecompaniile Omniasig, BCR Asigurări şi BCR Asigurări de Viaţă.

O piaţă în scădere
Piaţa asigurărilor a început să scadă anul acesta, după ce 2009 afost un an destul de liniştit, în care industria a stagnat. Înprimele patru luni din 2010, însă, piaţa a scăzut cu 4%, până la3,13 mld. lei, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere aAsigurărilor.
Subscrierile totale din asigurări generale s-au redus cu 6,6% înprimele patru luni, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2009, pânăla 2,4 miliarde de lei. În acelaşi timp, asigurările de viaţă aucrescut cu 6%, subscrierile ajungând la 555 de milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO