Bănci și Asigurări

Seful Allianz-Tiriac, cel mai bogat actionar persoana fizica din asigurari

Seful Allianz-Tiriac, cel mai bogat actionar persoana fizica din asigurari

Cristian Constantinescu, directorul general al Allianz-Tiriac

16.04.2008, 15:06 529

Cristian Constantinescu, directorul general al Allianz-Tiriac, cel mai mare asigurator de pe piata locala, este cel mai bogat actionar persoana fizica din asigurari, cu o participatie de 3,36% la compania pe care o conduce.
Potrivit anuarului "Cele mai valoroase 100 de companii din Romania", realizat de Ziarul Financiar si firma de consultanta Capital Partners, Allianz-Tiriac valoreaza 411 milioane de euro, ceea ce inseamna ca valoarea pachetului detinut de Constantinescu este de 13,8 milioane de euro.
Seful Allianz-Tiriac este astfel actionarul cu cea mai valoroasa participatie intr-un domeniu care a cunsocut de la inceputul acestui an tranzactii spectaculoase - vanzarea Asiban, Ardaf sau a diviziei de asigurari a grupului BCR - si in care preturile cresc rapid, datorita interesului mare al investitorilor straini.
Actiunile sefului liderului pietei asigurarilor ar putea valora insa mult mai mult, daca avem in vedere ultima tranzactie care a avut loc in domeniu: vanzarea Asiban catre Groupama pentru 350 mil. euro.
In acest caz, pretul platit pentru un euro cifra de afaceri a fost de 1,9 euro. La acest pret, Allianz-Tiriac valoreaza 705 mil. euro, in conditiile in care compania a inregistrat anul trecut prime brute subscrise de 371 mil. euro, iar pachetul lui Constantinescu are o valoare de piata de aproape 24 de milioane de euro.
Constantinescu, 58 de ani, este cel care a inceput sa construiasca Allianz-Tiriac in 1994 si care a adus compania pe primul loc in piata asigurarilor. La momentul infiintarii, compania se numea Asigurari Ion Tiriac, numele fiind schimbat dupa preluarea unei participatii de circa 51% de catre grupul german Allianz in anul 2000. Constantinescu declara intr-un interviu acordat Ziarului Financiar la sfarsitul anului trecut ca s-ar putea retrage de la conducerea companiei peste 2-3 ani.
Alte doua persoane fizice care detin actiuni la Allianz-Tiriac sunt Gavril Muresan si Ileana Cucos, doi manageri care au condus compania de asigurari inca de la infiintare, impreuna cu Cristian Constantinescu. Cei doi detin pachete de 0,38% fiecare, care valoreaza circa 1,6 milioane de euro fiecare, daca luam in calcul valoarea de 411 milioane de euro a Allianz-Tiriac.
Gavril Muresan s-a pensionat la sfarsitul anului trecut, dupa ce a fost directorul general adjunct al companiei, responsabil de activitatea de asigurari generale. Ileana Cucos ocupa in prezent postul de director general adjunct, fiind responsabila de activitatea de asigurari de viata.
Compania Allianz-Tiriac este controlata de grupul Allianz, care detine circa 52% si de Vesanio Trading, un off-shore al fostului tenismen Ion Tiriac, cu 44%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO