Bănci și Asigurări

Ce schimbări au fost anul trecut în top managementul băncilor mari din România şi nu numai? În anul 2023 au venit şefi noi la BRD, Maria Rousseva, la UniCredit Bank, Mihaela Lupu, la Libra Internet Bank, Cristina Mahika-Voiconi, la Intesa Sanpaolo Bank, Paolo Vivona şi la Patria Bank, Valentin Vancea

Ce schimbări au fost anul trecut în top managementul...

Autor: Claudia Medrega

01.02.2024, 18:00 1245

 La BRD-SocGen, a treia bancă după active, Maria Rousseva a devenit noul CEO după plecarea lui Francois Bloch  O altă schimbare la vârf a fost la UniCredit Bank România, a şaptea bancă după active unde Mihaela Lupu a preluat în toamna anului 2023 conducerea, la un an după anunţul plecării lui Răsvan Radu  Şi Libra Internet Bank are din 2023 un nou şef, Cristina Mahika-Voiconi devenind director general după ce Emil Bituleanu s-a retras ca urmare a expirării mandatului  În lista noilor şefi de bănci se regăseşte şi Paolo Vivona, care a preluat în 2023 conducerea Intesa Sanpaolo Bank România, în locul lui Dan Sandu  O altă schimbare la nivel de top management a fost la Patria Bank, unde Burak Yildiran a plecat, la trei ani după ce a fost numit în funcţie, iar Valentin Vancea a fost numit director general l2023 a adus în peisajul bancar românesc şi o nouă bancă - Banca de Investiţii şi Dezvoltare (BID), iar la conducerea executivă a acestei bănci, pe poziţia de preşedinte al directoratului, a ajuns Dan Sandu, care a fost anterior CEO al Intesa Sanapaolo Bank.

Dacă anterior cuvântul „longevitate“ putea caracteriza mandatele unor şefi ai băncilor din România, în special în cazul liderilor băncilor mari, ultimii ani, respectiv 2019-2023, au adus schimbări şi la cârma unor bănci mari din top 10, cum ar fi UniCredit Bank, Raiffeisen Bank, CEC Bank, ING Bank, OTP Bank şi BRD. În timp ce la ING Bank, CEC Bank şi OTP Bank şefii s-au schimbat în 2019, la Raiffeisen a venit un nou CEO în 2022, iar la BRD şi UniCredit s-au schimbat şefii în 2023.

În anul 2023 au venit şefi noi la BRD, UniCredit Bank, dar şi la bănci mai mici precum Libra Internet Bank, Intesa Sanpaolo Bank şi Patria Bank.

Aceste schimbări în top managementul băncilor mari au venit după ce de-a lungul timpului câştigurile mari raportate de băncile mari şi ascensiunea în topul după active, uneori, au motivat acţionarii lor, străini sau statul român, să le prelungească de două ori sau de mai multe ori mandatele şefilor, astfel că unii CEO de bănci mari din România au ajuns să cumuleze până la 10 ani, 15 ani sau chiar 20 de ani în fruntea băncilor, fapt mai puţin obişnuit în alte ţări.

Analizând schimbările din managementul băncilor mari din România din 2023, vedem că printre aceste schimbări se regăseşte cea de la BRD-SocGen, a treia bancă după active, unde Maria Rousseva a devenit noul CEO după plecarea lui Francois Bloch. Banca românească cu capital francez are şi un nou director general adjunct retail din 2023, pe Mădălina Teodorescu. Maria Rousseva, al cincilea director general al BRD-SocGen după 2009, a primit în noiembrie 2023 aprobarea BNR pentru a prelua conducerea băncii româneşti cu capital francez pentru următorii patru ani, fiind prima femeie ajunsă la şefia acestei bănci. Ea fusese desemnată la începutul lunii august 2023 pentru această poziţie de către consiliul de administraţie al BRD. Are o experienţă de 23 de ani în domeniul bancar, din care 18 ani în funcţii de conducere în cadrul grupului francez Societe Generale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO