Bănci și Asigurări

Salariul mediu brut al angajatilor BCR, peste 650 ? pe luna

Salariul mediu brut al angajatilor BCR, peste 650 ? pe luna

Florina Vizinteanu, CEO al BCR Asigurari de Viata

12.12.2007, 17:39 351

Angajatii grupului BCR au un salariu mediu brut lunar de peste 650 de euro, informatie care reiese din politica de beneficii adoptata recent de grupul austriac Erste pentru salariatii din Romania. Erste a decis recent sa contribuie pentru angajatii grupului BCR la o pensie privata facultativa, nivelul salarial reiesind din contributiile virate de austrieci.
Potrivit legii, orice angajator are dreptul sa cotizeze in beneficiul salariatilor sai la un fond de pensii facultative (pilonul III), in limita a 15% din salariul brut lunar realizat de acestia. In plus, contributia la aceste fonduri este deductibila de la plata impozitului pe profit in limita a 200 de euro pe an. Erste a virat in luna noiembrie prima contributie lunara pentru peste 10.000 de angajati ai grupului BCR.
Contributia medie a fost de circa 97-98 de euro, conform calculelor pe baza datelor saptamanale publicate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Luand in considerare limita legala pentru contributia lunara (de 15% din salariul brut), inseamna ca salariul mediu brut al celor peste 10.000 de angajati ai grupului BCR este de cel putin 650 de euro lunar.
Spre comparatie, angajatii din sistemul bancar au un salariu mediu brut de 1.010 euro lunar, potrivit datelor BNR valabile pentru luna octombrie 2007.
Florina Vizinteanu, CEO al BCR Asigurari de Viata, a confirmat faptul ca Erste a "decis includerea in pachetul salarial al angajatilor BCR a pensiei facultative". Fondul de pensii facultative ales de Erste este BCR Prudent, administrat de BCR Asigurari de Viata.
Activele acestui fond au crescut spectaculos la finele lunii noiembrie, cu un milion de euro. Per total, activele nete ale tuturor celor sapte fonduri de pensii facultative de pe piata erau la acea data 2,4 milioane de euro.
Decizia Erste a propulsat BCR Asigurari de Viata in topul companiilor de pensii facultative (in functie de activele gestionate), in fata Allianz-Tiriac Pensii Private (care pastreaza totusi prima pozitie in topul numarului de contributori).
La 30 noiembrie (cele mai recente date raportate), fondul de pensii facultative administrat de BCR Viata avea aproape 10.600 de contributori si active nete totale de 1,02 milioane de euro.
Pe intreaga piata de pensii facultative, numarul de contributori este de aproape 42.600 de persoane, iar numarul total de contracte este de aproape 53.600, diferenta fiind data de clientii care nu au apucat sa vireze prima contributie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO