Bănci și Asigurări

S&P numara vulnerabilitatile bancilor

25.11.2003, 00:00 11



Riscurile din economie si industrie cu care se poate confrunta sistemul bancar raman ridicate, inclusiv din cauza mentinerii la un nivel considerabil a riscului asociat activelor, din cauza unei culturi a creditului relativ deficitare si a cresterii rapide a volumului imprumuturilor, se arata in raportul anual asupra sistemului banca romanesc realizat de analistii agentiei de rating Standard%Poor's (S&P).



In ipoteza unei recesiuni economice, S&P estimeaza ca activele cu mari probleme ar reprezenta 50%-75% din totalul activelor bancare, corespunzind unei proportii de 5%-7% din PIB.



"O recesiune majora ar afecta majoritatea companiilor din Romania, iar sectorul bancar ar suferi un impact deosebit", apreciaza analistul Magar Kouyoumdjian, co-autor al raportului.



In opinia sa, concentrarea activitatii economice intr-un numar limitat de sectoare mareste riscul aferent creditarii.



S&P considera ca pentru ameliorarea conjuncturii actuale in care opereaza bancile din Romania este necesara continuarea reformelor.



Sectorul bancar este inca de dimensiuni reduse, cu un numar excesiv de banci si relativ concentrat. Peste 70% din activele sectorului, evaluate la 15,2 miliarde dolari la 30 iunie 2003, apartin primelor zece banci, in fruntea carora se plaseaza Banca Comerciala Romana, cu o cota de 30% din piata locala.



In acelasi timp, cota detinuta de bancile straine din activele totale ale sistemului bancar s-a majorat la 58% in septembrie 2003, de la circa 15% in 1998.



Profitabilitatea bancilor romanesti a fost volatila si vulnerabila la evolutiile din economie. Mediul economic mult mai favorabil din ultima vreme a determinat cresterea rezultatelor financiare, dar sursele de venit ale bancilor raman slab diversificate, se arata in raport.



S&P a constatat ca o parte semnificativa din profitul institutiilor bancare provine din randamentul ridicat al titlurilor de stat, care a adus peste 42% din profitul neimpozitat aferent primelor noua luni ale anuluii, insa aceasta este considerata o sursa de venit nesustenabila si fluctuanta.



Profitabilitatea bancilor a fost influentata negativ anul acesta de diminuarea dobanzilor, de costurile legate de constituirea unor provizioane mai ridicate impusa printr-un cadru de reglementare mai strict si de cresterea cheltuielilor operationale.



Managementul prudent al lichiditatilor este esential in conditiile economice actuale, caracterizate de intrari si iesiri masive de fonduri, potrivit S&P. Bancile se finanteaza predominant din depozitele clientilor, acestea reprezentind mai mult de doua treimi din totalul pasivelor.



Raportul noteaza ca bancile romanesti au inregistrat, in ultimii ani, o crestere rapida a volumului imprumuturilor. Valoarea anuala a creditelor a crescut cu 30%, in termeni reali, in 2002, mentinindu-si ritmul in prima jumatate a anului 2003.



Cu toate acestea, activitatile de intermediere financiara ramin la nivel scazut, iar creditele acordate pe plan intern s-au situat in 2002 la numai 11% din PIB.



Potrivit evaluarii S&P, conjunctura macroeconomica mai favorabila, restructurarea si asprirea normelor de supraveghere si reglementare a sectorului au condus si ele la ameliorarea calitatii portofoliilor de credite ale bancilor. razvan.voican@zf.ro



 



 



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO