Bănci și Asigurări

RomAval a adus in Romania Westdeutsche Landesbank

03.10.2000, 00:00 18



Westdeutsche Landesbank (West LB), una dintre cele mai mari banci din Germania, are in vedere pentru anul viitor o investitie in sectorul bancar romanesc daca actualul trend economic ascendent se va consolida, a declarat pentru Ziarul Financiar Margrith Lutschg-Emmenegger, director executiv al diviziei de forfetare a West LB.

Deocamdata, banca a incheiat un parteneriat cu firma de servicii financiare ROM Aval, care ofera pe piata romaneasca oportunitati avantajoase de finantare a operatiunilor de import-export prin forfetare, tehnica prin care importatorii obtin credite de pana la 100% din valoarea tranzactiei, iar exportatorii primesc banii pe loc, creantele fiind preluate de ROM Aval.

"Cooperarea cu ROM Aval reprezinta un prim pas in ceea ce priveste prezenta noastra in Romania", a declarat Emmenegger, adaugand ca banca este efectiv interesata de piata romaneasca.

West LB una dintre cele mai mari banci din Germania, cu active de aproximativ 700 milioane de marci, detine la Londra o divizie specializata in tehnici de finantare a comertului exterior prin forfetare - WestLB -Forfaiting Division.

"Avand alaturi o banca de talia West LB, Rom Aval poate raspunde mai bine nevoilor de finantare ale clientilor sai", a declarat pentru Ziarul Financiar Bernd Kunzel, director executiv al companiei.

West LB a incheiat parteneriate similare in Bulgaria si in Croatia, incercand astfel sa cunoasca mai bine pietele respective.

In primul semestru al acestui an, divizia de forfetare a West LB a acordat finantari in valoare de patru miliarde de euro. In Romania, banca finantase deja pana in august operatiuni de import si preexport la nivelul sumei de 100 milioane de euro.

Bernd Kunzel apreciaza ca venirea West LB in Romania reprezinta o dovada a cresterii increderii investitorilor straini in mediul de afaceri romanesc.

De altfel, ROM Aval a primit in ultimele luni un numar din ce in ce mai mare de cereri de finantare pentru exporturi, in contextul cresterii constante a acestora de la inceputul anului.

Kunzel spune ca "economia a inceput sa se miste intr-o directie buna, mai ales in trimestrul al doilea", fiind putin probabil ca aceasta tendinta sa fie afectata de rezultatul alegerilor din aceasta toamna.

Infiintata in 1997, firma Rom Aval a oferit finantari mai multor societati romanesti pentru cumpararea de echipamente tehnice, prin tehnica forfetarii, precum si pentru achzitionarea din strainatate a unor echipamente tehnologice in sistem leasing.

Bernd Kunzel, directorul executiv al Rom Aval, afirma insa ca fiscalitatea ridicata si lipsa unor facilitati la importurile de tehnologie au facut pana acum ca piata romaeasca sa fie complet neatractiva pentru investitiile straine in capacitati mari de productie, orientate si spre export, aceasta in comparatie cu Polonia, Ungaria sau Republica Ceha.

Importurile romanesti de tehnologie pot beneficia de avantaje considerabile in conditiile finantarii prin forfetare, societatile importatoare obtinand astfel credite de pana la 100% din valoarea investitiei, a caror durata poate ajunge pe piata romaneasca la maximum trei ani, din cauza nivelului scazut al credibilitatii, si, mai important, beneficiaza de o rata de dobanda fixa.

Principala conditie solicitata de Rom Aval pentru incheierea unui contract de forfetare o constituie obtinerea de catre firmele importatoare a unei garantii bancare acceptabile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO