Bănci și Asigurări

Romanii plecati nu uita de cei de acasa

20.06.2001, 00:00 24



Valoarea transferurilor bancare din strainatate in Romania creste din ce in ce mai mult, motivul fiind relativ simplu. Din Romania, ca de altfel si din tarile vecine, in ultimii ani foarte multa lume emigreaza, iar cei care pleaca nu uita de cele mai multe ori de cei de acasa.

Intrarile in tara, pe primele trei luni, au fost de 146 milioane de dolari, in timp ce anul trecut in aceeasi perioada suma a fost de 92 milioane de dolari. Iesirile au fost de 65 milioane de dolari, aproape triplu comparativ cu perioada similara a anului trecut.

Majoritatea intrarilor, care s-au accentuat in ultima vreme, sunt facute prin sistemul efectronic de transferuri rapide Western Union sau, pur si simplu, prin Posta Romana.

"Vremurile cand un muncitor roman trimitea din strainatate bani acasa printr-o ruda sau cand un student aflat in strainatate primea bani de acasa printr-o cunostinta au apus de mult.

Lumea a inceput sa foloseasca acum din ce in ce mai mult serviciul de transfer rapid de bani Western Union, prin care o suma de bani ajunge la destinatie, in si din orice colt al lumii in 10 minute, fara a fi necesar un cont bancar.

De exemplu, de cand Western Union a aparut in Romania, la sfarsitul anului 1996, numai prin Banca Romaneasca au fost transferate peste 300 milioane de dolari", a declarat pentru Ziarul Financiar Petre Dima, directorul departamentului Plati Externe din Banca Romaneasca.

Serviciul de transfer de bani Western Union, care in ultimele luni a devenit din ce in ce mai cunoscut, este destinat in principal peroanelor fizice. Pentru a folosi sistemul, clientul expeditor trebuie sa depuna banii pe care doreste sa-i transfere la oricare din agentii autorizati Western Union de oriunde din lume.

Odata cu suma care se transfera, depunatorul trebuie sa plateasca si un comision pentru serviciu. Agentul incaseaza banii si prin conexiunea pe care o are la sistemul de calculatoare Western Union, introduce in sistem informatia despre tranzactie.

In maximum 10 minute de la depunere informatia este disponibila in toata reteaua de agenti din lume. Destinatarul platii trebuie doar sa se prezinte la agentul Western Union preferat si sa solicite eliberarea sumei transferate.

Nu este deci nevoie de cont bancar, card, sau alt mijloc de plata, depunerea si plata facandu-se cash in dolari SUA sau in moneda nationala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO