Bănci și Asigurări

Românii încă ocolesc băncile şi creditarea frânează din nou

Românii încă ocolesc băncile şi creditarea frânează din nou

Şerban Epure, directorul general al Biroului de Credit.

Autor: Ciprian Valentin Botea

23.03.2012, 00:06 1482

Cererea de credite din partea populaţiei a rămas slabă şi la începutul acestui an, numărul rapoartelor eliberate de Biroul de Credit la solicitarea băncilor de a afla informaţii despre clienţii potenţiali coborând la 293.000 şi respectiv 320.000 de interogări în ianuarie şi februarie.

Numărul clienţilor potenţiali verificaţi de bancheri crescuse spectaculos în primăvara anului trecut pe fondul promoţiilor lansate de bănci pentru ca ulterior cererea de credite să se stabilizeze pe palierul de 400.000 de solicitări pe lună. Cererea a scăzut însă pe final de an şi a ajuns la 350.000 de interogări în luna decembrie.

Incertitudinea privind situaţia economiei şi, implicit, perspectivele asupra veniturilor descurajează populaţia să-şi asume noi datorii după experienţa negativă cu băncile din ultimii ani. Băncile verifică situaţia îndatorării fiecărui client potenţial în procesul de analiză a dosarului de credit, astfel că numărul interogărilor trimise la Biroul de Credit reflectă îndeaproape numărul de cereri de credit. Instituţia colectează date doar despre creditele acordate persoanelor fizice.

Bancherii au încercat în mai multe rânduri în ultimii ani să reia vânzările de credite pentru populaţie, dar creşterea volumului finanţărilor nu a fost spectaculoasă, mai ales că aceştia s-au mulţumit să atragă clienţi de la concurenţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO