Bănci și Asigurări

Romanii cer despagubiri de sute de mii de euro pe politele RCA pentru vatamari corporale si daune morale

Romanii cer despagubiri de sute de mii de euro pe politele RCA pentru vatamari corporale si daune morale

Karina Rosu, director general al brokerului de asigurari Aon: Sunt cazuri in care se cer zeci de mii, chiar sute de mii de euro pentru daune morale. Oamenii incep sa inteleaga mai bine ca pot da pe cineva in judecata si pentru acest gen de despagubiri

21.08.2009, 00:00 972

Despagubirile solicitate de romani pentru vatamari corporale si daune morale au crescut exponential in ultimii ani si vor avansa in continuare, spun reprezentantii companiilor de asigurari, ceea ce va determina scumpirea in continuare a politelor RCA.

Sumele despagubite pentru vatamari corporale cauzate de accidente rutiere au crescut de la sub 1% in anii trecuti la circa 5% anul acesta, ca pondere in totalul despagubirilor platite de asiguratori pentru politele RCA, potrivit Aureliei Cristea, membru in consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Autoritatea nu raporteaza inca separat valoarea despagubirilor pentru vatamarile corporale.

„Cresterea numarului de cereri de despagubire pentru daune morale este accentuata. Lumea devine mai constienta de faptul ca are acest drept. Si desigur, cresc pretentiile, cresc si preturile", spune Mihai Tecau, director general al BCR Asigurari, companie cu prime brute subscrise de 148 de milioane de euro in 2008, pe locul cinci in piata asigurarilor generale.

Exista „dosare pe rol" la care valoarea desbagubirilor pentru vatamari corporale se ridica chiar si la sute de mii de euro, potrivit mai multor surse din piata. Inca din anii trecuti au aparut romani despagubiti cu zeci de mii de euro, insa sumele cerute sunt in continua crestere. Karina Rosu, director general al brokerului de asigurari Aon, spune ca romanii au inteles ca pot da pe cineva in judecata si pentru daune morale, asa cum se intampla in tarile dezvoltate, unde sumele cerute in astfel de cazuri pot ajunge la milioane de euro.

„Sunt cazuri in care se cer zeci de mii, chiar sute de mii de euro pentru daune morale. Oamenii incep sa inteleaga mai bine ca pot da pe cineva in judecata si pentru acest gen de despagubiri, care vor creste semnificativ in urmatoarea perioada", spune Karina Rosu.

De anul viitor, toate companiile care practica asigurari generale vor fi obligate de CSA sa stabileasca o limita maxima de despagubire pentru vatamari corporale in valoare de minim 2,5 milioane de euro, de la 1,5 milioane de euro anul acesta, in vederea alinierii la directivele europene.

„Partea cea mai proasta este ca modul de despagubire pentru vatamarile corporale nu este reglementat in Romania. In alte tari, exista niste grile pe baza carora se acorda aceste despagubiri. In functie de situatia sociala, difera valoarea sumelor acordate pentru fiecare zi de suferinta. Daca este spitalizat un director de banca nu este despagubit la fel ca portarul bancii. In Romania insa, judecatorul stabileste dupa cum considera", explica Catalin Stroe, manager de vanzari la Asirom, companie cu prime brute subscrise de 179 de milioane de euro in 2008, pe locul trei in piata asigurarilor generale.

Acesta apreciaza ca tarifele la politele RCA vor creste cu peste 30% anul viitor, unul din motive fiind tocmai cresterea sumelor despagubite pentru vatamari corporale.

Tarife RCA cu 30% mai ridicate in 2010

Mihai Tecau, director general al BCR Asigurari: Cresterea numarului de cereri de despagubire pentru daune morale este accentuata. Lumea devine mai constienta de faptul ca are acest drept. Si desigur, cresc pretentiile, cresc si preturileAlta cauza a cresterilor de tarife la politele RCA este daunalitatea in crestere.

„Dauna medie la nivel de piata a crescut enorm anul acesta. Parerea mea este ca dealerii se concentreaza sa faca profit prin cresterea preturilor practicate la piesele vandute, in lipsa vanzarilor de masini noi. Cred ca preturile la asigurarile de raspundere civila auto vor creste cu peste 30% anul viitor", spune Stroe.

Potrivit datelor CSA, cresterea reala (luand in considerare si rata inflatiei) a indemnizatiilor brute platite pe segmentul asigurarilor generale a avansat cu 26% in 2008, ajungand la 4,1 miliarde de lei (1,1 miliarde de euro), dupa ce in 2007, cresterea anuala a fost de 17%. Ritmul de crestere al indemnizatiilor brute l-a devansat pe cel al primelor brute subscrise.

Pentru asigurarile de raspundere civila pentru autovehicule s-au platit anul trecut daune de 1,2 miliarde de lei (326.000 de euro), reprezentand 30% dinvaloarea totala a indemnizatiilor platite pentru asigurari generale.

Directorul de daune al Asirom Ovidiu Vadean spune ca sunt multe cauze care determina o crestere a tarifelor RCA.

„S-a schimbat structura parcului national, acum sunt mai multe masini straine, a caror reparatie este mult mai costisitoare. Trebuie de asemenea luate in considerare inflatia, deprecierea monedei nationale, cresterea tarifului orei de manopera, cresterea pretului la piesele auto."

Limita maxima de despagubire pentru daunele materiale pentru asigurarea obligatorie RCA va creste din 2010 la 500.000 de euro, de la un prag de 300.000 de euro in 2009, in vederea alinierii la directivele europene. Acest lucru se va reflecta de asemenea in preturi mai ridicate la asigurarile auto obligatorii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO