Bănci și Asigurări

România va avea în cele din urmă o Bancă de Investiţii şi Dezvoltare, după aproape un deceniu de discuţii şi 6 guverne. Va reuşi această bancă să finanţeze proiecte mari care să modernizeze infrastructura şi să stimuleze creşterea economică sau va fi încă o instituţie de stat cu şefi plătiţi cu salarii în jurul a 15.000-20.000 de euro/lună?

România va avea în cele din urmă o Bancă de...

Autor: Claudia Medrega, Mircea Nica

20.11.2023, 09:00 338

♦ Creată după modelul polonez, Banca de Investiţii şi Dezvoltare ar trebui să creeze un cadru financiar pentru proiecte inovatoare de infrastructură care să stimuleze creşterea economică ♦ Capitalul social subscris este de 3 mld. lei, din care capitalul vărsat la înregistrarea băncii la Registrul Comerţului este de 119 mil. lei, diferenţa urmând a se achita în 2 tranşe până la finalul anului 2024 ♦ În ultimul an, Ministerul Finanţelor de-abia a căutat managementul băncii, prelungind de mai multe ori procedura de selecţie, cu anunţuri de angajare chiar şi pe reţele de socializare, precum Facebook ♦ Salariile pentru o poziţie de conducere a unei bănci încep de la 10.000 euro net şi pot ajunge la 25.000 euro net pe lună, la care se adaugă bonusuri care pot duce salariul la un nivel colosal, conform informaţiilor din piaţa muncii.

Banca de Investiţii şi Dezvoltare (BID) a fost într-un final înfiinţată, după aproape un deceniu de discuţii şi 6 guverne. Iar întrebarea este dacă această bancă, înfiinţată pe ultima sută de metri din 2023, va reuşi să finanţeze proiecte mari, cum ar fi cele de infrastructură, care să stimuleze creşterea economică sau noua bancă va fi încă o instituţie de stat cu lideri selectaţi de Ministerul Finanţelor în echipa de conducere, plătiţi cu salarii în jurul a 15.000-20.000 de euro pe lună.

Săptămâna trecută, prin hotărâre de guvern, s-a aprobat actul constitutiv al Băncii de Investiţii şi Dezvoltare. România s-a angajat, de altfel, prin PNRR, să operaţionalizeze această bancă, misiunea băncii fiind de a sprijini proiecte strategice, activitatea urmând să se desfăşoare cu respectarea legislaţiei în materie de ajutor de stat, potrivit informaţiilor transmise de guvern. Capitalul social al băncii subscris este de 3 mld. lei.

Printre obiectivele strategice ale BID se regăsesc facilitarea accesului la finanţare pentru întreprinderi mici şi mijlocii, asigurarea accesului la finanţare pentru proiecte de infrastructură viabile şi atragerea capitalului privat în investiţii, precum şi sprijinirea procesului de accesare şi utilizare a fondurilor europene şi a efectului de multiplicare asociat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO