Bănci și Asigurări

Ce riscuri sistemice planează asupra stabilităţii financiare din România? Tensiunile la nivelul echilibrelor macroeconomice interne, inclusiv ca efect al pandemiei: risc sistemic sever pentru stabilitatea financiară, iar riscul de nerambursare a creditelor devine ridicat

Ce riscuri sistemice planează asupra stabilităţii...

Autor: Claudia Medrega

23.07.2021, 08:30 1480

► Nivelul riscurilor sistemice la adresa stabilităţii financiare din România rămâne însemnat, analog dinamicii internaţionale, în condiţiile în care perspectivele privind activitatea economică viitoare sunt marcate de incertitudine, alimentată în principal de efectele asociate pandemiei COVID-19, în viziunea BNR.

România are un singur risc siste­mic sever la adresa sta­bilităţii financiare, repre­zen­tat de tensiunile la nivelul echilibrelor macroeco­no­mi­ce interne, respectiv adâncirea deficitului bugetar şi majorarea datoriei publice către pragul de semnal, dar există şi două riscuri ridicate, iar perspectivele pentru perioada următoare indică o evoluţie relativ constan­tă pentru riscurile identificate, după cum re­ie­se din cel mai recent Raport asupra sta­bilităţii financiare realizat de BNR.

„Nivelul riscurilor sistemice la adresa sta­bilităţii financiare din România se men­ţine însemnat, analog dinamicii de pe plan inter­na­ţional, în condiţiile în care perspec­ti­vele pri­vind activitatea economică viitoare con­tinuă să fie marcate de incertitudine, ali­men­tată în principal de multitudinea de efecte asociate pandemiei COVID-19. Măsu­rile pentru sprijinirea economiei, im­plementate de autorităţi, precum şi rela­xa­rea unor restricţii de distanţare socială, au contribuit la atenuarea efectelor negative pro­vocate de situaţia sanitară“, susţine BNR în raport.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO