Bănci și Asigurări

Riscul de nerambursare da de lucru angajatilor Centralei Riscurilor Bancare

19.08.2003, 00:00 42



Accelerarea ritmului de crestere a creditarii din ultima vreme, dar si ingrijorarea ca o parte din imprumuturi vor deveni -mai repede sau mai tarziu - indoielnice sau chiar pierderi, a inceput sa se vada si la nivelul interogarilor pe care bancile la fac in baza de date a Centralei Riscurilor Bancare. Si dovada stau cifrele: in numai o luna- iunie - baza de date a CRB a fost consultata de peste 11.000 de ori, media unei luni obisnuite fiind in jur de 3.000-4.000 de interogari.



Orice expunere inregistrata de o banca care depaseste 200 milioane de lei sau echivalentul in lei a unui credit in valuta trebuie, incepand din 2000, raportata la Banca Nationala a Romaniei. Prin expunere se intelege credit acordat, garantie sau acreditiv acordat unui client.



Datele sunt monitorizate de Centrala Riscurilor Bancare (CRB), un sistem prin care sunt luate in evidenta toate creditele cu o valoare mai mare de 200 milioane de lei. Scopul pentru care a fost creata Centrala Riscurilor Bancare a fost monitorizarea si supravegherea mult mai buna a sectorului bancar, si in special a creditarii.



In luna iunie numarul de interogari a bazei de date a CRB pentru debitorii proprii a crescut de la 30.410, la sfarsitul lui mai, la 42.684, in timp ce numarul de interogari pentru debitorii potentiali, cu acordul acestora, a crescut de la 27.353 la 38.714.



BNR strange informatiile despre expunerile pe care bancile le au fata de un client sau altul, in suma de peste 200 mil. lei, analizeaza toate expunerile sistemului bancar fata de clienti, respectiv gradul de indatorare, dupa care ofera aceasta informatie, contra cost, bancilor comerciale.



Orice entitate bancara care opereaza pe piata romaneasca trebuie sa furnizeze aceste informatii. Raportarea se face lunar, iar banca centrala face un raport global. Prin introducerea CRB, bancile pot afla daca clientii lor au si alte credite si angajamente la alte banci, fara a cunoaste numele acestora, si care este valoarea totala a riscului de credit in sistem. De asemenea, vor afla daca clientul are restante la achitarea datoriilor si care este comportamentul pe parcursul derularii unui credit.



Informatiile referitoare la debitori, care trebuie raportate, sunt numele societatii, codul de identificare, forma de proprietate, situatii speciale. Informatiile referitoare la credite vor fi: tipul creditului sau angajamentului, termenul de acordare, garantii, data acordarii si data scadentei, sume acordate, datorate, restante, serviciul datoriei.



Bancile sunt sanctionate, daca nu raporteaza la CRB situatia creditelor acordate peste o anumita limita.



Daca o persoana, alta decat bancile, doreste sa stie care este situatia unui client cu care doreste sa intre in afaceri ii poate solicita acestuia un "certificat de buna purtare" din partea CRB. Informatiile din CRB vor putea fi utilizate de justitie si politie. Pentru informatiile de care beneficiaza o banca se plateste o taxa lunara de ordinul milioanelor de lei. oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO