Bănci și Asigurări

Revolutia creditelor ipotecare in franci elvetieni

Revolutia creditelor ipotecare in franci elvetieni

Click pentru imaginea marita

19.09.2006, 19:57 62

Francul elvetian se pregateste sa dea lovitura pe piata creditului o data ce banci mari precum Bancpost, BRD-SocGen si Raiffeisen au imprumutat solutia de finantare ieftina folosita de sase ani in Europa Centrala si importata de OTP Bank Romania in toamna lui 2005.
Evident, nou-venitii precum Bancpost nu au de ales decat sa practice dobanzi si mai scazute decat concurenta. Raiffeisen a lansat in urma cu doua saptamani credite pentru locuinte cu dobanda de 4,9% pe an, Bancpost vine acum cu o varianta de 4,85%, valabila insa numai pentru creditele mai mari sau egale cu 80.000 de franci (circa 50.000 de euro). Pentru sumele mai mici, dobanda creste la 5,35% pe an, ambele preturi fiind fixe pe durata primului an. In cazul unui credit cu dobanda variabila, dobanda este in prezent de 6,5%, adica foarte apropiata de dobanda la euro (6,9%).
Ce-i drept, bancile romanesti s-au trezit relativ tarziu, in conditiile in care Banca Elvetiei incepe sa urmeze exemplul Bancii Centrale Europene si tocmai a majorat cu 0,25 puncte procentuale limitele intervalului in care intentioneaza sa mentina rata de dobanda LIBOR la trei luni in franci elvetieni, respectiv la 1,25%-2,25%. Ieri, dobanda era de 1,76%. Totusi, diferenta de cost fata de finantarile in euro este inca semnificativa, asa incat bancile prefera sa exploateze aceasta solutie cat mai renteaza. Rezerva minima obligatorie de 40% ceruta de BNR se aplica si surselor atrase in franci, insa moneda elvetiana poate fi adusa la un pret mai mic prin intermediul bancilor-mama.
Desi oferta initiala a OTP a fost privita cu neincredere, vanzarile ulterioare si-au spus cuvantul. In zece luni, OTP a gasit 150.000 de clienti pentru credite in franci elvetieni in valoare totala de 175,9 mil. franci (peste 111 mil. euro).
"Am constatat, inclusiv din experienta noastra, ca dobanda cea mai joasa vinde cel mai bine creditul ipotecar, oricat le-am explica clientilor ca isi asuma totusi un risc valutar. In plus, am avut in vedere apetitul foarte puternic pentru franci elvetieni manifestat in Europa Centrala si care a sustinut cresterea creditului", spune Mihai Bogza, presedintele Bancpost.
BRD-SocGen, a doua mare banca de pe piata, are o oferta discreta in franci elvetieni, dedicata clientilor cu venituri peste medie si care au acumulat o relatie de durata cu banca. Dobanda porneste de la rata LIBOR la trei luni in franci, la care se adauga o marja de 5,4 puncte. Rezulta o dobanda de circa 7%, dar cu aproape un punct sub dobanda la creditul in euro.
Patrick Gelin, seful bancii, afirma ca politica de distributie a acestui produs este controlata cu mare atentie, pentru ca intrevede riscuri considerabile legate de rata de schimb, dar si de variabilitatea dobanzii de referinta.
In ultimii ani, ambii factori invocati s-au dovedit foarte stabili, reflectand de fapt o traditie, insa dobanda incepe acum sa urce, reflectand tendinta inregistrata la dolari, dar si la euro, in contextul presiunilor inflationiste. Cat priveste cursul, de la inceputul acestui an cotatiile BNR pentru francul elvetian au oscilat marunt intre 2,20 si 2,38 lei, pe un fond de apreciere usoara a leului. Cat priveste dobanda, nu poate fi ignorat exemplul dobanzii de referinta la dolari, care a urcat in trei ani de la mai putin de 2% la peste 5%.
Steven van Groningen, seful Raiffeisen Bank, spune ca nu-si pune prea mari sperante in francul elvetian pentru ca se asteapta ca BNR sa incerce la un moment dat sa restrictioneze si acest canal.
"Oricum, pentru o perioada de timp creditul in franci elvetieni va fi o supapa de crestere bine-venita, mai ales pentru creditul ipotecar, care are de recuperat un mare decalaj fata de tarile vecine", a declarat Mihai Bogza. In privinta surselor de finantare, el spune ca banca-mama poate alimenta fara nicio problema Bancpost cu franci elvetieni.
Cresterea ofertei de credite in franci va antrena si operatiuni mai mari pe aceasta moneda la casele de schimb, rambursarile putand fi facute in lei, dar si in franci, la cursul bancii, sau euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO