Bănci și Asigurări

Retail vs. corporate în finanţările imobiliare. Peste jumătate din soldul creditelor ipotecare, dar şi din creditele pentru bunuri imobiliare comerciale figurează în marile centre urbane Bucureşti, Ilfov, Cluj, Timiş şi Constanţa. Dacă adaugăm şi Iaşi şi Braşov ponderile trec de 60%

În ce judeţe au fost în 2023 cele mai mari credite ipotecare şi unde au fost cele mai mari credite pentru imobile comerciale?

Retail vs. corporate în finanţările imobiliare. Peste...

Autor: Claudia Medrega

30.01.2024, 14:00 1071

Centrele urbane mari, care au volumele cele mai ridicate de forţă de muncă şi cele mai mari salarii, conduc atât topul judeţelor cu cele mai mari proporţii ale soldurilor creditelor ipotecare acordate de bancheri, dar şi topul judeţelor cu cele mai mari ponderi ale soldurilor creditelor pentru imobile comerciale ♦ Bucureşti - Ilfov adună peste o treime din ponderea ipotecarelor, dar şi din creditele pentru bunuri imobiliare comerciale Cumulat, peste jumătate din creditele ipotecare, dar şi din creditele pentru bunuri imobiliare comerciale sunt concentrate în Bucureşti, Ilfov, Timişoara, Constanţa şi Cluj. Iar adaugând şi Iaşi şi Braşov ponderile trec de 60%  Expunerea sectorului bancar faţă de piaţa imobiliară rezidenţială se menţine semnificativă, reprezentând circa 70% din totalul creditelor populaţiei, adică în jur de 120 mld. lei.

Împrumuturile ipotecare acor­date în Bu­cureşti şi Ilfov, cumulat, reprezintă peste 35% din totalul creditelor ipotecare, iar următoarele 3 judeţe - Cluj, Timiş şi Constanţa - cumulau 17% la sfârşitul lunii septembrie 2023, astfel că peste jumătate din soldul creditelor ipotecare din România este concentrat la românii din 5 judeţe dezvoltate, respectiv Bucureşti, Ilfov, Cluj, Timiş şi Constanţa. Iar dacă adaugăm şi Iaşi şi Braşov ponderea ipotecarelor trece de 60%, conform datelor BNR.

Şi în cazul creditelor pentru bunuri imobiliare comerciale ponderile sunt apropiate în aceste judeţe. Creditele pentru un bunuri imobile comerciale (BIC) înseamnă credite acordate unei companii (entităţi juridice) destinate dobândirii unui bun imobil generator de venituri (existent sau în dezvoltare), sau a unui bun imobil utilizat de proprietari în scopul îndeplinirii activităţii, obiectivului sau operaţiunilor acestora (existent sau în construcţie), sau garantat de un bun imobil comercial.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO