Bănci și Asigurări

Restanţele mai mari de 30 de zile la creditele în lei au atins în septembrie maximul istoric de 4,4 mld. lei

Restanţele mai mari de 30 de zile la creditele în lei...

Autor: Liviu Popescu

05.11.2015, 00:04 277

Restanţele la creditele acordate în monedă naţională au atins în luna septembrie 4,4 miliarde lei (echivalentul unui miliard de euro), în creştere cu circa 350 mil. lei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile în care creditarea în lei a continuat ascensiunea, susţinută de politica de relaxare monetară derulată de BNR. Comparativ cu nivelul restanţelor în lei din august, în septembrie acestea au crescut cu 30 mil. lei, arată datele din cel mai recent raport lunar al BNR.

Populaţia avea la finele lunii septembrie restanţe mai mari de 30 de zile în valoare de 11,3 mld. lei, cu un miliard de lei peste nivelul de acum un an. Creditele de retail restante au atins un vârf de 11,7 mld. lei în primăvara anului trecut, dar ulterior au scăzut pe fondul procesului de curăţare a bilanţului derulat de bănci.

Soldul creditelor în lei acordate populaţiei a urcat în luna septembrie cu 1,1 mld. lei până la maximul istoric de 49,8 mld. lei. Creditarea în monedă naţională a populaţiei şi a companiilor a ajuns luna trecută la 50% din totalul creditării agregate, respectiv maximul istoric de 108 mld. lei. Declinul costului de finanţare pentru lei, creşterea cererii interne, dar şi ofertele de creditare pentru această monedă promovate tot mai intens în ultima perioadă de bănci au stat la baza acestei creşteri. Însă analiştii atrag atenţia că ar putea exista riscul de supraîncălzire dacă împrumuturile în lei vor continua ritmul alert de creştere şi în perioada următoare.

Comparativ cu nivelul atins în luna august, valoarea restanţelor totale (lei şi valută) s-a diminuat cu 40 mil. lei în luna septembrie.

Chiar dacă sumele restante au crescut uşor în septembrie faţa de luna precedentă, numărul persoanelor fizice cu întârzieri la plată mai mari de 30 zile s-a diminuat cu 3.000, la aproximativ 716.200 de restanţieri.

Anul acesta, tendinţa de creştere a numă­rului restanţierilor a început în iunie, pentru ca într-un interval de doar trei luni aproximativ 5.000 de persoane să îngroaşe rândul restanţierilor. În luna iunie, comparativ cu luna august, a fost înregistrat cel mai mare avans al numărului de restanţieri din ultimii ani, de aproximativ 15.000 de persoane. Bancherii au mai ales în lunile de vară cele mai mari dureri de cap cu creditele cu probleme.

Numărul restanţelor a ajuns în luna septembrie la aproape 961.000, în creştere cu 110.000 de împrumuturi care figurează cu întârzieri la plată faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO